Читалищни секретари и председатели на читалищни настоятелства отменят протеста, който

...
Читалищни секретари и председатели на читалищни настоятелства отменят протеста, който
Коментари Харесай

Няма да има национален протест на читалищата в навечерието на 24 май

Читалищни секретари и ръководители на читалищни настоятелства анулират митинга, който бе плануван за през днешния ден, в нвечерието на 24 май. Това оповестиха за представители на инициативния комитет, който бе образуван непринудено в обществените мрежи.
Припомняме, че повода за недоволството на читалищните дейци бе нова нормативна смяна. Промените в Закона за ограниченията против изпирането на пари задължават и читалищата да имат лице/лица, отговарящо за съответните ограничения по следене на финансовите интервенции, изясни по-рано Зорница Баракова, секретар на национално читалище " Пробуда-1990 година " в град Пазарджик.
Става ясно, че до 31 май ръководителите пък би трябвало да се записват в Агенцията по вписванията и като „ действителни притежатели “, което действително им вменява отговорност за всички финансови интервенции, в това число сами да ревизират дали измежду даренията им няма пари от съмнителни покупко-продажби. При неподаване на тази декларация санкциите са от 1000 до 10 000 лв., отбелязва още уеб сайтът " Факти ", който също работи по тематиката.
Читалищните дейци мощно недоволстваха от това, че с вписването им в Търговския указател и указател Юридическите лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) в Агенцията по вписванията стартира третирането им като търговци. Процесът по регистриране на читалищата в Агенцията по вписванията е от началото на 2018 година с краен период - 31 декември 2020 година. Досега читалищата бяха вписвани към окръжните съдилища. С вписването им в Агенцията, те са към този момент част от Търговския указател и регистъра на ЮЛНЦ. Вписаните към този момент в Агенцията читалища имат обвързване за ново регистриране с Декларацията за автентичен притежател и отговорности и пред ДАНС за предварителната защита против изпиране на пари.
Зорница Баракова описа пред   че като представляващ член на инициативния комитет е подготвила отворено писмо към медиите и институциите, посредством което се разграничава от всички политически обединения - изключително в подтекста на идните избори за Европейски парламент. Баракова е уверена, че " читалищата би трябвало да запазят лицето си чисто. Нашите претенции са идея за нематериалност и просвета ", разяснява Зорница и акцентира, че " будителите не са търговци ".  Секретарят на пазарджишкото читалище посочи, че въпреки всичко ще докара делото си до край, като внесе подготвяната от няколко дни петиция към способените институции.
Пълния текст на отвореното писмо може да прочетете тук.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР