Чистят спешно река Марица с границите на Община Пловдив с

...
Чистят спешно река Марица с границите на Община Пловдив с
Коментари Харесай

Зико обяви частично бедствено положение заради река Марица, чистят я с 1,5 млн. лева

Чистят незабавно река Марица с границите на Община Пловдив с 1,5 млн. лв. с Данък добавена стойност. Това излиза наяве от непосредствено договаряне, оповестено в профила на купувача на градските управляващи.  Договорът ще бъде подписан с компания ПИМК, като тя ще би трябвало отчасти да разчисти коритото на реката.
Прочетете още
От документите излиза наяве, че кметът Здравко Димитров е обявил  отчасти бедствено състояние, считано от 30.09.2022 година на територията на община Пловдив, заради директната и непосредствена заплаха от наводнения, породени от понижената проводимост на водите на река Марица.  Комисията, назначено от него е установила  компрометирани сектори на съществуващите подпорни стени по двата бряга на реката, както и съществуване на дървесни типове, които не разрешават гладко осъществяване на високи води, което води до понижена проводимост на водите във всичките й сектори на територията на реката.

В констативните протоколи са препоръчани неотложни, незабавни и съответни дейности за предварителна защита на риска от наводнения, в това число незабавно привеждане на всички сектори от реката във тип, подобаващ на наредбите на План за ръководство на риска от наводнения.

Реката ще бъде разграничена на 7 сектора, които ще се чисти.  Директното договаряне ще се направи с компания ПИМК, която би трябвало да извърши всички действия, в границите на 90 дни.

Припомняме, че сега тече социална поръчка за проектирането на почистването на цялото корито на реката, като предложения са подали няколко компании и института. Преди две години кметът искаше да разпореди цялото разчистване отново посредством непосредствено договаряне, само че тогава разногласия в локалния парламент доведоха до преустановяване на поръчката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР