Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на

...
Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на
Коментари Харесай

Лада Паунова: Има 65 сигнала за престъпления, извършени от главен прокурор или негов заместник

Чисто физически никой не ме пази. Ако съм подложена на напън и закани, ще сезирам съответните органи. Не мога да кажа, че сме привикнали, тъй като никой не може да работи под натиска на заканите. Но съответният арбитър може да устои на такива въздействия. Това може да помогне на Народното събрание за бъдещо законодателство, съобщи в ефира на „ На фокус ” заместникът на ръководителя на Върховен касационен съд Лада Паунова, която ще гледа делата против обвинител номер едно. 

 

„ В компетентността на органите е да пазят и да проверяват възможни закани против съдии. Като началник на наказателна гилдия на Върховен касационен съд получавам десетки писма от най-различни хора, наказани или подсъдими, и в тях има и закани ”, добави тя.

 

„ Сигналите за закононарушения, осъществени от основен прокурор или негов заместител, все още са 65. Не знам дали има сигнали, направени след основаването на парламентарната комисия за Нотариуса ”, акцентира Паунова.

 

„ Механизмът за следствие на основния прокурор влезе в действие през юни 2023 година Това костваше много работа на съдиите от Върховен касационен съд. Към сегашния миг механизмът потегли да работи. Има доста правила, които постановат пояснение обаче, и непрестанно се постанова да се оправяме с това. Дали е ефикасен, механизмът не може да се оцени с неговите резултати ”, сподели още тя.

 

Според нея всичко, колкото за закани против съдии, би трябвало да се проверява, а способният орган за това е прокуратурата. Тя не счита, че това е обаян кръг.

 

Парламентарната комисия не може да замести Прокуратурата, само че пък нейното следствие може да освети обстоятелствата и да ги сервира на обществото. 

 

„ Не цялото прaвосъдие е забъркано в мрежи от въздействия ”, изясни Лада Паунова. 

 

Сигналите за осъществени закононарушения от основния прокурор или негов заместител досега са 65, разясни съдията. По отношение на механизма за следствие, Паунова твърди, че в закона има доста правила, които постановат пояснение. Според нея дали е ефикасен, или не, не може да се откри от неговите рeзултати.

 

По отношение на първия сигнал против Борислав Сарафов тя сподели, че не може да разяснява взаимоотношенията в Прокуратурата. „ Всичко, което се отнася за закани против съдии, би трябвало да бъде разследвано от прокуратурата ", добави Лада Паунова.

 

Относно флашките от претърсванията около Пепи Еврото заместникът на ръководителя на Върховен касационен съд изясни, че по механизма за следствие се изпращат сигнали, а не преписки или флашки.

 

„ Не мога да ги погледна, те са пакетирани. Върнах ги, тъй като наблюдаващият прокурор ме сезира, че те са нужни за следствието ", сподели арбитър Паунова. И разясни, че по закон е задължена да ги върне и копие не може да се направи.  

 

По отношение на Червения корсар тя съобщи, че не разполага с информация, само че в компетентността на органите е да проверяват закани против съдии.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР