ЧЕЗ започва проучване за възможностите България да участва в сделката,

...
ЧЕЗ започва проучване за възможностите България да участва в сделката,
Коментари Харесай

ЧЕЗ проучва възможностите България да влезе в сделката

ЧЕЗ стартира изследване за опциите България да взе участие в договорката, заяви Btv, базирайки се на представителя на ЧЕЗ Алице Хоракова.

По нейни думи в края на месец - началото на другия предстоят нови срещи с представителите на " Инерком ". На тези срещи юристите на чешкото сдружение ще показват вероятните разновидности.

Върху тях след това биха били вероятни договаряния. Процедурите по към този момент подписания с " Инерком " контракт не престават.

" Въпреки че българското държавно управление не прояви интерес за влизане в процеса по продажбата, който протичаше през миналата година, ЧЕЗ ще прегледа настояването, показано от нашия бизнес сътрудник, и ще изследва опциите ", написа в известие на сдружението. В текста се добавя, че предвид на наложени от към този момент подписания контракт сред двете компании, ЧЕЗ и " Инерком " са решили да изготвят сложен разбор на всички разновидности.

Освен това ще бъдат оценени и вероятните последици от евентуалното влизане на българската страна в процеса.

" След няколко седмици договарянията ще продължат ", завърша известието ЧЕЗ.

Припомняме, на 22 февруари 2018 година стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила договорката за продажба на активите в България и купувача " Инерком Груп ". Последва скандал, който провокира министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, тъй като познава притежателят на компанията Гинка Върбакова. Скандалът трансферира границите на страната към Чехия.

Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е декларирал желанието да има цялостен надзор над договорката. На брифинг след срещата Върбакова, изясни, че е склонна да допусне страната в договорката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също съобщи готовността на страната да взе участие в договорката за ЧЕЗ, макар че преди този момент отхвърли да се преглежда този въпрос.

От Българска социалистическа партия оповестиха, че започват подписка измежду клиенти на електроразпределителното сдружение за прекъсване на договорката и желаеха страната да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на държавното управление и желаеха интервенция на контролните органи.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

От изявление на Гинка Върбакова обаче стана ясно, че договорката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за утвърждение от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Това беше доказано от шефа на Комисията Иван Иванов.

Едновременно с това абсурдът доближи и в Чехия, като изданието Lidové noviny стартира лично следствие. То излезе с информацията, че две банки са дали обещание финансиране на договорката, макар че съгласно предходна обява половината от договорката се финансира от офшорки. На изключителното съвещание на комисиите в Народното събрание от ББР отхвърлиха информацията, която се появи, че банката има намерение да финансира договорката.

Лично министър председателят на Чехия Бабиш се е заел пред Борисов да съобщи документите от инспекцията на ЧЕЗ. Самият чешки министър председател обаче разяснява пред родното издание, че е шокиран от протичащото се.

От през вчерашния ден обаче се води и спор дали от ЧЕЗ е имало оферти, отправени към българско държавно управление, за изкупуване на дялове. Томислав Дончев изрично отхвърли такова предложение да е било отправяно към някое от трите държавни управления на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник " Лидове вести " Томаш Плескач, ръководещ задграничните интензивности на ЧЕЗ. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР