ЧЕЗ Разпределение стартира пореден мащабен проект по подмяна на кабел

...
ЧЕЗ Разпределение стартира пореден мащабен проект по подмяна на кабел
Коментари Харесай

Томаш Пецка: 14 столични квартала ще бъдат с по-сигурно електрозахранване

ЧЕЗ Разпределение започва следващ огромен план по замяна на кабел 110 kV в столицата

Г-н Пецка, ЧЕЗ Разпределение разгласи подмяната на още един кабел 110 кV в столицата. Какво значи това за жителите?

Подмяната на следващ основен кабел 110 kV, съставен елемент на електроенергийната инфраструктура на столицата, е част от тактиката за замяна на мрежата 110 kVс бързи темпове. Казвам с бързи темпове, тъй като стана процедура всяка година да подменяме по един подобен основен кабел. Технически е невероятно това да става по-често, тъй като при изключването на кабела по време на подмяната му, останалата мрежа би трябвало да има потенциал да поеме товарите му. Правилното образуване на всичко това е от значително значение, само че ние имаме доста положителни експерти, натрупахме доста опит и се оправяме сполучливо. Това в действителност са доста комплицирани за осъществяване планове и професионализмът при работата е от значително значение. А да се оправим професионално е наша съществена цел. Тези кабели зареждат големи елементи от столицата, а това има отношение освен към качеството на услугата за клиентите, само че и към националната сигурност. Затова ние подхождаме извънредно отговорно към осъществяването на плана.

Към коя част на столицата има отношение планът и до какво ще докара подмяната на кабела?

С реализация на плана ще се усъвършенства надеждността и сигурността на електрозахранването на 96 000 семейства и компании в 14 столични квартала - Редута, Гео Милев, Подуяне, Изток, Дианабад, Слатина, Христо Смирненски, Младост 1, Полигона, Сухата река, Левски, Хаджи Димитър и Централна градска част. Изпълнението на сходен план непроменяемо води до доста усложнения за нас, както и до краткотрайни неудобства за жителите, тъй като кабелите минават през урбанизирани територии, пресичат улици и булеварди, трасета на градски превоз и така нататък Но в края на краищата всяко усъвършенстване е за сметка на краткотрайни компликации.

Колко време ще продължи подмяната и в какво ще се състои?

Подмяната на кабела започва при започване на юли и се чака да завърши през септември. Подменя се остарял маслен кабел с нов изсъхнал, създаден по нова технология, с доста по-сигурна изолираност. Ще се извърши и частична реорганизация на двете подстанции, сред които е ситуиран кабелът, свързани с автоматизиране на ръководството на мрежата. Вече сме на стадий, в който внедряваме автоматизации на всички равнища в развиването на мрежата, тъй като се трансформират потребностите на клиентите и ние би трябвало да бъдем в ход с тази смяна. Трасето, по което се правят ремонтните работи, минава напълно през регион Подуяне, като част от кабела ще се подменя в пристъпен колектор, а друга - в непристъпен, което постанова съответните изкопни действия в неговия сервитут. Клиентите на компанията в засегнатите региони са навреме осведомени за възможни неудобства по време на ремонта и изкопните действия. За да не се смущава градският превоз, се постанова изкопните работи наоколо до трасетата му, както и част от ремонтните действия, свързани с секване на улици и булеварди, да бъдат осъществени през нощта, като тези действия са авансово съгласувани със Столична община, Столичен електротранспорт, Център за градска подвижност и КАТ. Това, несъмнено, няма да се случва по време на цялото осъществяване на обекта, става въпрос за обособени случаи, в които се постанова пресичането на избрани улици. Направили сме всичко допустимо неудобствата за хората да са минимални.

Има ли риск за електрозахранването в посочените региони по време на ремонтните действия?

Моментът за осъществяване на основния ремонт е деликатно селекциониран - работи се в интервал, когато потреблението на електричество е най-ниска и минимум хора са в столицата, като по този метод се заобикаля и претоварване по мрежата, която доставя ток по различен път на клиентите по време на подмяната на кабела. Осигурили сме този различен път, с цел да няма разстройства в електрозахранването за жителите по време на ремонта.

Разбира се, кабел „ Зенит " е изключен и клиентите са захранени едностранно, по тази причина сме основали и нужната организация за предприемане на незабавни дейности при възможни форсмажорни условия и спирания. В случай на непредвидена спешна обстановка ще активизираме и спомагателни спешни екипи. Създали сме проект за реакция при потребност и ще поддържаме непрекъснат контакт със Столична община и органите на Министерство на вътрешните работи по време на ремонтните действия. Не чакаме проблеми, само че в никакъв случай не сме застраховани от интервенция на трета страна или непредвидена повреда, по тази причина сме готови за всеки един сюжет. Искам да подчертая, че неслучайно дефинираме плана като извънредно огромен. Организацията по неговото осъществяване е комплицирана, включени са всички звена в сдружението, подхождаме доста отговорно и се надяваме, че ще се оправим при минимални неудобства за всички.

Какви средства инвестирате в този план?

В плана ще влагаме 2,9 млн. лева, това е една от най-големите ни вложения за 2019 година Подменяме 2200 м кабел. Сериозна дължина, само че към този момент всичко се развива според първичния график и чакаме в края на септември планът да е изцяло и сполучливо приключен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР