ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“

...
ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“
Коментари Харесай

ЧЕЗ Разпределение пусна в експлоатация два от най-мащабните си проекта - подмяната на 110 kV кабел Драгалевци и подстанция Витоша


ЧЕЗ Разпределение България “ пусна в употреба сменения 110-киловолтов кабел „ Драгалевци “ и реконструираната подстанция „ Витоша “. Дружеството завършва два от най-значимите си планове, които касаят възстановяване на електрозахранването на София – подмяната на кабел 110 kV “Драгалевци “ и реконструкцията на подстанция „ Витоша “. Според ЧЕЗ Разпределение това са два от най-трудните и комплицирани планове, реализирани до момента. Реализацията им ще докара до възстановяване на електрозахранването на над 100 000 клиенти в 6 столични региона, включително и в централна градска част, където са ситуирани значими държавни и държавни институции и ведомства. Инвестираните средства са на стойност 6,3 млн. лева На мястото на остарелия маслен кабел е положен 3 километра нов изсъхнал кабел с доста по-сигурна изолираност, а в подстанция „ Витоша “ е изцяло сменена разпределителната уредба. С осъществяването на двата плана ще се увеличи надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в регионите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев.

„ Подмяната на 110-киловолтовия кабел „ Драгалевци “ и реконструкцията на подстанция „ Витоша “ са най-мащабният план на „ ЧЕЗ Разпределение България “ за 2018 година Стойността на плана надвишава 6 млн. лв.. Говорим за замяна на остаряла технология с нова “, сподели по време на откриването на реконструираната подстанция „ Витоша “ и символичното стартиране на кабела районният управител на ЧЕЗ за България Карел Крал. По думите му, по този метод ще бъде усъвършенствано електрозахранването в София изключително по време на коледните празници, когато потреблението на електрическа енергия се покачва доста.

„ Много се веселя, че този план беше приключен преди зимния сезон и празниците. Този план е следващият и той е част от цялостната стратегия за замяна на инфраструктура “, означи Карел Крал. Той напомни, че потреблението в столицата нараства неведнъж, а остарялата електроинфраструктура не е пригодена за това. Регионалният управител на ЧЕЗ изрази вяра, че с тези планове, ще бъдат задоволени потребностите на потребителите и бизнеса.
„ Преди седмица приключихме и плана „ София центрум “, който е на стойност над 2 млн. лева Той е част от огромната стратегия на „ ЧЕЗ Разпределение България “ през 2018г. за Западна България, която е на стойност съвсем 100 млн. лева През 2017 година и 2018 година капиталовата стратегия на сдружението беше над 100 млн. лева “, напомни още Крал.

„ С подмяната на 110-киловолтовия кабел „ Драгалевци “ и реконструирането на подстанция „ Витоша “ ще се увеличи качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 семейства “, означи от своя страна и изпълнителният шеф на „ ЧЕЗ Разпределение България “ Петър Холаковски. Той обърна внимание на сложността на плана, защото минава през мощно заселени региони в столицата. „ Този план не беше елементарен, тъй като кабелът минаваше през урбанизирани места, само че ние се справихме. Във връзка с плановете ние подменихме 3 км кабел и смяна на подстанция на разпределително оборудване. Този кабел ще усъвършенства главно сигурността на зареждане на 6 столични региона – „ Лозенец “, „ Красно село “, „ Студентски град “, „ Витоша “ и „ Изгрев “. Новата технология има по-голяма мощ и по-висок стандарт “, съобщи Холаковски. Изпълнителният шеф на ЧЕЗ Разпределение изрази признателност за съдействието от страна на държавните и общински институции, както и за търпението от страна на жителите в регионите, през които минава полагането на новия кабел. Холакоски обърна внимание, че над 100 семейства, бизнес клиенти, както лечебни заведения, по този начин и превозът към този момент ще бъдат с по-надеждно електрозахранване.

„ Искам да благодаря на всички хора, които се включиха в този план и на всички, които ни подкрепяха, на екипа на „ ЧЕЗ Разпределение България “ и на всички чиновници на нашата група. Бих желал да пожелая на всички радостни празници. Надявам се следващата година отново да се забележим “, сподели Холаковски.

Заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов, който също участва на събитието обърна внимание на поддръжката от страна на министерството. „ Гарантирането на енергийната сигурност е един от водещите цели в работата на държавното управление и на Министерството на енергетиката. “
По неговите думи, подмяната на 110-киловолтовия кабел „ Драгалевци “ и реконструкцията на подстанция „ Витоша “ са явен знак за смисъла, което има сигурното и надеждно електроснабдяване за чешката компания. „ Инвестиционната стратегия осъществена от вас, подмяната на кабела от 110 kV заслужават възторженостти и ние в Министерство на енергетиката поддържаме този план “, сподели зам.-министър Първанов.
Той напомни също по този начин, че страната в лицето на Министерството на енергетиката и Електроенергийният систематичен оператор, също осъществят планове, свързани със сигурността на енергийните доставки в района и в тази връзка напомни неотдавна стартиралото създаване на нов електропровод Добруджа-Бургас, който ще подсигурява сигурността на междусистемните обмени на електрическа енергия сред България и Румъния. Това е част от петте плана от общ европейски интерес, нужни за реализацията на предпочитания европейски кулоар Север-Юг. „ Това има основно значение за ускорение на пазарната интеграция в интерес на всички консуматори “, заключи енергийният заместник-министър.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР