ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите си да продължават

...
ЧЕЗ Електро България“ АД напомня на клиентите си да продължават
Коментари Харесай

ЧЕЗ ЕЛЕКТРО препоръчва разумно потребление на електроенергия през лятото

„ ЧЕЗ Електро България “ АД припомня на клиентите си да не престават да наблюдават и интензивно да управляват потреблението на електрическа енергия в домовете си през лятото.
Традиционно през по-горещите дни потреблението на електрическа енергия се усилва с близо 10% в съпоставяне със междинното ползване за сезона заради потреблението на климатични системи за изстудяване.

В разгара на лятото все по-често посягаме към отдалеченото на климатика – най-предпочитания и удобен метод за изстудяване на дома или офиса. За да си осигурим мечтаното улеснение, без това да се отрази в голямо повишаване на сметките ни за ток, е належащо да изберем деликатно охлаждащата система и да я експлоатираме отговорно.

При закупуването на климатик е целесъобразно да се дефинира подобаващата му мощ според от кубатурата на помещението, както и да се вземат поради следните фактори: съществуване на външна или вътрешна изолираност, тип на стъклопакета и дограмата, ревю и местонахождение на помещението.

При избор на вид климатик е от изключително значение спецификата на другите системи. Сплит системите са подобаващи за отопление и изстудяване на едно помещение в дома, като изборът е сред стандартни и инверторни или хиперинверторни системи. Мулти сплит системите са подобаващи за отопление или изстудяване на няколко пространства. Професионалните системи като касетъчни, канални, колонни, таванни, терпомомпи и други, са подобаващи за къщи, търговски, индустриални или индустриални пространства.

При избор на охлаждаща система от значително значение е равнището на енергийна успеваемост на продукта. Спазването на няколко лесни правила обезпечава най-благоприятен комфорт и усилва енергийната успеваемост, без да покачва сензитивно потреблението на сила:

Ø Изберете климатик с висок клас енергийна успеваемост – А++.

Ø Ако желаете да охлаждате стая и кулоар, изберете климатик с по-голяма мощ. Така ще охлаждате по-бързо и дейно, като ще запазите компресора на климатика за по-дълго време, а и разходът на електрическа енергия ще е рационален. Температурата при изстудяване би трябвало да е към 23⁰С /през лятото въздухът е по-сух и по-бързо усещате охлаждането от климатика/.

Ø Не настройвайте климатика на доста ниска температура /като да вземем за пример 18⁰С/, с цел да охлади по-бързо. Най-добрият метод за изстудяване е поддържането на непрекъсната температура.

Ø Ако моделът разрешава, използвайте вариантите за нощен режим на климатика, а не го спирайте, по този начин ще се намали шума на външното тяло и няма да усещате течение или прекомерно изстудяване.

Ø Насочете клапите на климатика нагоре. По този метод студеният въздух от климатика ще измести топлия в стаята от тавана гладко към пода и дейно ще охладите цялото помещение.

Ø Не очаквайте от климатика да охлажда по-голямо по размер помещение, несъобразено с неговата мощ. По този метод ще увеличите потреблението на сила.

Ø Почиствайте постоянно вътрешните филтри. Така ще спестите до 30% от потреблението на електрическа енергия от климатика. Достатъчно е най-малко един път в месеца да ги измиете. Така ще си осигурите и по-чист и пресен въздух, ще се облекчи и работата на компресора, а оттова – и потреблението на сила.

Интересни обстоятелства и още препоръки за икономисване на сила в дома ще намерите на www.cez.bg, раздел „ За клиента “, секция „ Енергийна успеваемост “ и във Facebook профила на „ ЧЕЗ Електро България “ АД на @cezelectrobg.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР