Chevron e на венецуелския пазар от близо 100 години, но

...
Chevron e на венецуелския пазар от близо 100 години, но
Коментари Харесай

Петролната компания Chevron оперира във Венецуела от век. Сега е принудена да напусне

Chevron e на венецуелския пазар от близо 100 години, само че наподобява, че в този момент няма да може да издържи на режима, натрапен от разногласието на президента Мадуро със Съединени американски щати. В разследване на неразбирателството страда и петролната компания Chevron.

Това е най-голямото петролно американско дружество, настоящо към момента във Венецуела, само че може да е насила да се отдръпна от венецуелския пазар, в случай че Съединени американски щати не трансформират глобите, съгласно които съглашението със Chevron изтича на 27 юли. Напускането на американската петролна компания ще е следващото, откакто редица американски компании преустановиха активността си в Каракас, написа CNN.

Оттеглянето на Chevron ще утежни нещата с петролната промишленост на Венецуела, която се намира в много сложна икономическа обстановка под управлението на президента Николас Мадуро.

" Ако Chevron напусне, страната несъмнено ще национализира петролните си активи ", споделя Мухаммед Гулам, енергиен анализатор. " Мадуро се бори за страната си. Той се нуждае от всички пари и запаси, които може да получи ", добавя той.

Американската компания е една от водещите частни петролни компании в страната с най-вече находища на нефт от всяка друга страна в света. ExxonMobil (XOM) и ConocoPhillips (COP) напуснаха преди години, откакто някогашният президент на Венецуела Уго Чавес стартира да национализира петролни залежи, ръководени от чужбина.
 Остър дефицит на горива удари столицата на Венецуела
Остър дефицит на горива удари столицата на Венецуела

Заради глобите на Съединени американски щати

Понастоящем Chevron има пет вътрешни и офшорни плана с венецуелската държавна петролна компания PDVSA. През януари Доналд Тръмп наложи наказания, съгласно които американските компании не могат да работят с венецуелската държавна рафинерия.

Ако Chevron напусне Каракас, ще би трябвало да приключи и връзките си с PDVSA, в която има дял, възлизащ на 39%. Сега и двете работят съгласно наложените правила от американското държавно управление, без да ги нарушават.

Редица компании от Щатите напущат Венецуела преди Chevron. През 2017 година Delta Air Lines, United Airlines, General Motors са единствено част от имената, спрели да работят в страната. Pepsi също прекратява бизнеса си там през 2015 година.

Средата за бизнеса във Венецуела е неподходяща заради години на неприятно ръководства на вложения. Това е оказало изключително отрицателно отношение върху петролната промишленост. Въпреки това Chevron е произвела 40 000 барела през първото тримесечие на 2019 година, по отношение на 44 000 за същия интервал на 2018 година.

Ако въпреки всичко Chevron не напусне Венецуела, ще би трябвало да възобнови активността си, а съгласно експерти това няма да е по никакъв начин елементарно след пауза, заради разпадащата се енергийна инфраструктура в страната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР