Четвъртото издание на Фестивала за илюстрация и графика ще предизвика

...
Четвъртото издание на Фестивала за илюстрация и графика ще предизвика
Коментари Харесай

Фестивалът за илюстрация и графика с четвърто издание

Четвъртото издание на Фестивала за илюстрация и графика ще провокира актьори, участници и аудитория да прекрачат мъгливите границите на фигурацията и абстракцията.

От 7 до 16 юни ви чака точно курирана стратегия от изложения, работилници, лекции и кино прожекции, която ще изследва директно или индиректно разнообразни аспекти на тематиката.

„ Визуалният език, с който всички работим е претрупан от канони, властови връзки и открити закони. Той е наложил разбирания и способи на мислене. Как обаче описваме нови феномени, схващания и способи, които не работят с този открит езиков код? “. Над този въпрос, обвързван с тематиката на Фестивала, насочва вниманието ни създателят и шеф на FIG. Васил Владимиров.

Теодор Генов, Лена Вебер, Гьорги Десподов и Пол Ваак, са артистите, които тази година ще вземат участие в груповата откриваща галерия с дата 7 юни /петък/ в пространството на изложба КО-ОП. „ В тазгодишното издание на фестивала подканваме създателите да покажат един нов образен език описващ новите дефиниции и понятия на актуалния човек “, споделя Андрея Гандева, куратор на изложбата.

Неделята на 9 юни ще предложи кино вечер с Girls In Film, а мястото ще бъде Културно пространство „ Бобина “. След триумфа от миналогодишното издание, Girls in Film още веднъж ще бъдат част от FIG. Платформа поддържа и свързва новото потомство дами като дава сцена за завладяващи и реформаторски късометражни филми, документални филми, анимация и други, основани от смели режисьори по целия свят.

Традиционно в програмата на фестивала ще участва и разкриване на независима галерия, на създател дебютант - тази година в лицето на Мария Илиева, показана в последното издание на ArtStart, план на изложба Credo Bonum и Гьоте-институт България, представящ млади обещаващи актьори. Откриването ще бъде на 11 юни /вторник/ в изложба „ Октопод “ /подлеза сред Президентството и Министерския съвет/.

На 13 юни /четвъртък/ в пространствата в подлеза под Президентството, стопанисвани от Регионален исторически музей на София ви чака разкриване на групова галерия на австрийския колектив Soybot, занимаващ се с пробни печатни техники и перфомативно изобразяване. Изложбата „ Sugar whip and bread “ ще включва произведения на колектива и звуково произведение на Mme Psychosis. Участващи в нея са Бернхард Фукс, Герхард Йордан, Макс Фройнд, Паул Ридмюлер, Mme Psychosis, Ванеса Линденау и Малин Шьонберг.

Първите от серията работилници ще се проведат на 8 юни /събота/. Началото е в Sito Studio - споделено пространство за ръчен ситопечат. Те ще са домакини на цианотипия работилница за деца сред 8 и 14 години. Същият ден в пространството на изложба КО-ОП и печатното им ателие Slopi Kopi, DTAN студио - без значение студио за щемпел и дизайн, показват работилница за ризо анимация.

На 10 и 11 юни /понеделник и вторник/ в Културно пространство „ Бобина “ - Compote Collective, българската платформа за основаване на модерни авторски анимационни филми ще организира работилница за анимационно кино. Колективът инициира и разнообразни планове свързани с описване на истории посредством рисувани картинки — комикси, илюстрации за книги, анимирани уроци, визуализиране на документални истории.

В идващия ден - 12 юни /сряда/, в студио „ Белка “, годишен сътрудник на фестивала, ще е хазаин на работилницата на италианската художничка Франческа Алберго. Needle Felt работилницата ще има за цел да употребява остарели облекла и да им съобщи нов живот посредством средствата на актуалното изкуство.

Съботата на 15 юни ще предложи две тематични работилници. Първата още веднъж ще е в Sito Studio и ще е ориентирана за деца сред 8 и 14 години, по време на която децата ще се срещнат с основите на ситопечата. Втората ще се организира в пространството на изложба КО-ОП с тематика „ Political Poster Club “ на австрийския колектив Soybot. Работилницата е политически и обществено ангажирано събитие, което кани разнообразни изобретателни практици да създадат плакати по тематика, значима за града хазаин. Досега събитието е провеждано във Виена и Линц, ангажирайки се с правата на LGBTQ+, градския дизайн и огромните технологии. За четвъртото издание на FIG, Soybot и участниците ще разработят специфични планове фокусиращи се върху София и настоящите проблеми на града.

Тази година лекционният панел е с дата 14 юни /петък/ в Hyperspace. Началото е с Лена Вебер и лекцията ѝ за работата ѝ като дизайнер на графични системи и изобретателен кодер. Лена ще се фокусирана върху тематики свързани с създаването на принадлежности за дизайн и типографски системи. Финалната лекция за деня ще бъде на Патрик Лайеманд и Пиер Делмас и тяхното Superscript2 студио за графичен и шрифтов дизайн. Лекцията им ще се концентрира върху метода им към типографията, както и разбор на креативния им развой по разнообразни планове.

Последният ден от фестивала /16 юни, неделя/ ще предложи на публиката кино вечер с VAV, департамент на Академията на Gerrit Rietveld и техните планове върху създаването на движещи се изображения върху стъкло. Процесът на анимиране се основава от възпитаници първа година, които основават 15 секунден тон, който се отпечатва върху филм. Когато филмът се прожектира, звукът се възпроизвежда оптично. Около 30 студенти работят върху една 16 мм. ролка, като всеки анимира 15 секунди при 24 фрагмента в секунда, което е 360 фрагмента на човек.

Всичко за FIG.4. можете да намерите

Билети

Фестивалът се осъществя с поддръжката на Министерството на културата и Регионален исторически музей - София.

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР