Четвърто издание на конференцията “Интелигентна трансформация на общините” се проведе

...
Четвърто издание на конференцията “Интелигентна трансформация на общините” се проведе
Коментари Харесай

Общини обмениха опит от изграждане на умни градски системи

Четвърто издание на конференцията “Интелигентна промяна на общините” се организира на 1 октомври в курортния комплекс Албена. Събитието мина под надпис „ Споделеният опит за устойчива интелигентна община “ и бе част от „ Годишна среща на локалните управляващи “, която се организира от 1 до 3 октомври.

Конференцията бе открита с презентация на тематика роля и задължения на общините според признатия през март 2018 година Закон за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура. Сред задачите му са намаляването на разноските за разрастване на съобщителни мрежи, обезпечаване на налична информация за към този момент налична или за бъдеща инфраструктура, както и съгласуваност на дейностите по построяването и поддържането на такава.


В рамките на закона се планува основаването на така наречен Единна осведомителна точка (ЕИТ), която би трябвало да е реалност до април 2019 година Тя се построява от Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията (МТИТС) и ще съставлява софтуерна Географска информационна система платформа, до която ще имат достъп администрацията, бизнеса и жителите и ще дава отговор на условията на геопортала на инфраструктурата за пространствена информация в Европейски Съюз INSPIRE и Закона за достъп до пространствените данни.

Според МТИТС насъбраните данни и информация ще бъдат употребявани за характерни проучвания, ръководство на запаси, районно и териториално обмисляне, както и за икономическо моделиране на процеси. След основаването на Националния портал за пространствени данни, ЕИТ ще поддържа продан на данни с INSPIRE.

Последваха две сесии с презентации на тематика създаване на интелигентен град, Интернет на нещата, ръководство на отпадъците, запазване на околната среда, образован превоз, видеомониторинг, енергийна успеваемост и така нататък Разгледани бяха и тематики като развиване на зарядна инфраструктура за електрически транспортни средства и интелигентно светодиодно осветяване.


Конференцията бе ориентирана към представители на локалните управляващи (кметове, заместник-кметове, секретари на общини), централната администрация и държавните структури. Партньори на събитието бяха Сектрон, Soitron, Габровски, Telelink и Dicota.

През последните години доста български градове усъвършенстваха инфраструктурата си, започнаха да употребяват разнообразни видове датчици, да събират и проучват данните от тях, да ръководят по-добре градските активи като публичен превоз, отпадни води, пътна инфраструктура и така нататък Тази така наречен обвързвана инфраструктура оказа помощ на общините, бизнеса и жителите да подобрят метода си на живот. Днес светлините на прожекторите са ориентирани и към по-силната ангажираност на администрацията, жителите и бизнеса към последващо потомство промени, водещи към стабилно развиване на умната община.

Според изследване на Juniper от началото на тази година, умните градове имат капацитета да възстановят 125 часа на година на всеки човек под формата на спестено време. Без значение къде е страната ни в класациите за умни градове в света (според изследване на EasyPark " 2017 Smart cities index ", извършено измежду 500 града в международен мащаб, България е на 94 място), всяко въпреки и малко изпитание в тази посока би трябвало да бъде приветствано, тъй като това е очевидна поръчка за принадлежност към така наречен мъдро бъдеще.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР