Четвърто денонощие съществува риск от наводнения в Северозападна България, където

...
Четвърто денонощие съществува риск от наводнения в Северозападна България, където
Коментари Харесай

Четвърто денонощие има риск от наводнения в Северозападна България

Четвърто денонощие съществува риск от наводнения в Северозападна България, където ситуацията е усложнена. След Хайредин през днешния ден беше оповестено бедствено състояние и в община Брегово. Междувременно стартира незабавно подсилване на рисковия язовир „ Рогозен 1”.

Тази нощ водата приижда с огромна вълна и река Тимок излиза от коритото си. Дълбочината на разлива тук-там доближава 4-5 метра. В момента се оттича назад в реката през пробив в дигата, уголемен незабавно от спешни екипи.

Водата евентуално идва от Сърбия, само че няма публична информация какъв е източникът й. Опасенията са, че може да е нечиста с тежки метали.

„ Ако тази вода минава през оборудванията на Мини Бор, тя е нечиста. Помпените станции са наоколо, в случай че се просмуче, става сериозно”, предизвести кметът на Брегово Милчо Лалов.

--> Стихията е потопила хиляди декари обработваема повърхност. Под вода е и една от помпените станции на Брегово.

Областният шеф на Видин успокоява, че помпената станция е изключена и водата е годна за пиянство. Жителите на Брегово обаче упорстват да видят проучвания на водата, с цел да се успокоят.

За шест часа водата е спаднала с общо седем сантиметра. От община Хайредин оповестиха, че ще анулират бедственото състояние едвам когато обстановката се успокои изцяло.

Укрепването на проблематичния язовир „ Рогозен 1” стартира с монтиране на четири сифона за наложително източване на водата през стената. Целта е да заменят помпите на пожарната. Повреденият преливник пък се укрепва със скална маса. През него вода към този момент не тече.

„ Нивото пада, сега сме спрели едната помпа, даже със спряна помпа е спаднало за един час с два сантиметра равнището на язовира”, изясни основен контрольор Кирил Василев от РД ПБЗН – Враца.

И въпреки обстановката в Врачанско и Мизия да се възстановява, страхът остава.

Къщата на Цветана Русинова рухнала изцяло по време на бедствието. След бедствието не може да гледа вода, а от няколко нощи не може и да спи.

Сега дамата живее в къщата на децата си. За своя дом получила помощ от 400 лв., които стигнали единствено за цимент. Улицата, на която е живяла, е призрачна –само 3 от къщите към момента са обитаеми.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР