Четвъртата по големина верига супермаркети във Великобритания - Morrisons, която

...
Коментари Харесай

Три компании дават до 6.3 млрд. паунда за веригата супермаркети Morrisons

Четвъртата по величина верига супермаркети във Англия - Morrisons, която си търси покупател, притегли вниманието на няколко огромни компании. Последната, която се включи в наддаването, е капиталовата компания Apollo Global Managment, която съобщи, че е в първите стадии на обсъждане на оферта.

Първото предложение за компанията пристигна на 30 юни, когато Clayton, Dubilier & Rice (CD&R) излезе с предложение от 5.52 милиарда паунда. J. O. Capital Managment, притежател на към 3% от акциите на английската верига, съобщи, че това предложение е прекомерно ниско, с цел да бъде прегледано. " За нас всяка оферта има своята годност. Смятаме, че предложение от порядъка на 6.5 милиарда паунда заслужава обсъждане и разискване ", споделиха от компанията за ръководство на активи пред Reuters.

Тримата най-големи вложители в Morrisons са Silchester, Blackrock и Columbia Threadneedle, като съгласно данните на Refinitiv те държат надлежно 15.2%, 9.6% и 9.4% от акциите.

Второто предложение е от Fortress Investment Group. Инвестиционната група, която има поддръжка и финансиране от японския холдинг SoftBank. Офертата им възлиза на 6.3 милиарда паунда, което е под търсените 6.5 милиарда, само че все пак в събота бордът на компанията, управляван от Андрю Хигинсън, е предложил приемане на офертата на Fortress.

Освен присъединилите се досега компании, специалисти в сферата настояват, че други компании за ръководство на фондове, а даже и Amazon, която има към този момент връзки с Morrisons, може да се включат в наддаването. Според английското законодателство CD&R имат период до 17 юли да подадат нова оферта. Комитетът по договорката на Morrisons към момента не е оповестил краен период, в който Apollo да показа своята оферта.
Голям интерес към бранша
Това не е първи опит на компанията за ръководство на активи да закупи верига супермаркети във Англия. През 2020 година ASDA, тогава благосъстоятелност на американския колос Walmart и трета по величина верига магазини на Острова, беше разгласен за продажба. Fortress се включи в наддаването, само че в последна сметка предлагането на Мошин и Зубер Иса е предпочетено и водената от тях TDR Capital получиха веригата против 6.8 милиарда паунда.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР