Четирите работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, написаха

...
Четирите работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, написаха
Коментари Харесай

Бизнесът до Кирил Петков: Без таван за помощите за скъпия ток, иначе ще има фалити

Четирите работодателски организации - АИКБ, КРИБ, БСК и БТПП, написаха писмо до премиера и до четирима министри във връзка схемата за обезщетения за бизнеса. Те са срещу таван на обезщетенията от 30% от пазарната цена.

Ето какво написаха организациите:

В условия на сериозна за стопанската система обстановка на растящи цени на електрическа сила българският бизнес упорства за незабавни и съответни ограничения за компенсиране на високите разноски. Но през днешния ден, 21 декември 2021 година с изненада и незадоволство одобряваме оповестената от министъра на енергетиката скица за компенсиране на разноските на небитовите консуматори за потребената от тях електрическата сила, заради продължаващ растеж на борсовите цени.

За наше страдание и удивление беше оповестено, че компенсацията ще има таван в размер на 30% от действителната пазарна цена. Това ограничаване не дава отговор на заявката, че ще бъдат обезщетени 75% от разликата сред действителната пазарна цена за месец юли т. година (185,59 лева./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец. Към днешна дата (21 декември 2021 г.) междинната цена за месец декември към този момент е 470 лева./MWh с наклонност за напредък. Така прогнозната цена за на следващия ден, 22 декември 2021 година, е 824,55 лева./мвтч, като в редица часове надвишава 1000 лева Дори при опазване на настоящия междинен за месеца размер компенсацията би следвало да е 213,50 лева за мегаватчас. Предложеният таван я смъква до 141 лева, което е извънредно незадоволително за енергоинтензивните и съществени браншове на българската промишленост.

В основаната тежка и динамична конюнктура приемането на таван за отплата е освен неработещ механизъм, само че той ще докара до прекъсване и банкрут на значими стопански браншове с висок дял в производството и износа. Много от предприятията към този момент са в затруднено финансово положение и единствено бързото подкрепяне с плаваща отплата до ефикасен размер от 75% сред базовата цена, равна на прогнозната пазарна цена, която е и референтна цена за бита в размер на 119 лева и действителната пазарна цена при под на поддръжка 185 лева за мвтч, може да окаже позитивно влияние за опазване на производството и работните места.

Обръщайки се към министър-председателя Кирил Петков те декларират:

Призоваваме Министерският съвет да регистрира действителните закани пред българските производители от приемането на таван за компенсиране на енергийните разноски и мощно отрицателните последствията от това решение. Като виновни представители на националния бизнес настояваме да бъде признато направеното от нас предложение, като държавното управление отговори на упованията на българските производители за незабавни ограничения в поддръжка на националната стопанска система.

Писмото е подписано от Васил Велев, който е акредитиран от четирите организации.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР