Четирите партии от десноцентристката управляваща коалиция в Нидерландия понесоха значителни

...
Четирите партии от десноцентристката управляваща коалиция в Нидерландия понесоха значителни
Коментари Харесай

Фермерска партия разклати властта на Марк Рюте

Четирите партии от десноцентристката ръководеща коалиция в Нидерландия понесоха обилни загуби на вчерашните районни избори в 12-те провинции на кралството, съобщи ДПА.

Според оповестените през днешния ден частични резултати ръководещите ще получат малко под една трета от мандатите в 75-местната горна камара на Народното събрание, Сената.

Пораженията заплашват стабилността на дяснолибералното държавно управление на премиера Марк Рюте и повдигат въпроса дали то ще успее да прокара значими закони за земеделска промяна, запазване на климата и политиката на даване на леговище на чужденци, отбелязва ДПА.

" Това не беше успеха, на която се надявахме ", сподели Рюте в коментар на първите планирани резултати. Той е министър председател от 2010 година

В деня след вота локалните вестници излязоха с мнения като " исторически урок " и " отплата с кабинета " Рюте ".

Големият победител на изборите е дясното популистко Фермерско-гражданско придвижване (BoerBurgerBeweging, БББ), което събира към 19 % от гласовете съгласно частичните резултати, оповестени нощес от нидерландската телевизия.

БББ печели 15 места в конкуренцията за Сената и по този метод се изравни с обединението на социалдемократите и Зелените, които за пръв път се явиха дружно на избори, само че това им донесе напълно минимални изгоди. Християндемократите, които са част от ръководещото болшинство, изгубиха съвсем половината си мандати.

Оглавяваното от фермерите придвижване БББ набра известност с позицията си срещу предлаганите от държавното управление екорегулации за понижаване на азотните излъчвания в околната среда. Фермерите от няколко години стачкуват против тези ограничения, а от време на време демонстрациите им са съпроводени и с принуждение.

Право на глас на вчерашните избори имаха към 13 милиона нидерландски жители, които трябваше да изберат парламенти на 12-те провинции на Нидерландия. Вотът по индиректен метод дефинира състава на Сената, горната камара на националния парламент.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР