Четирите национално представени бизнес организации са отказали среща с енергийния

...
Четирите национално представени бизнес организации са отказали среща с енергийния
Коментари Харесай

Бизнесът отказва среща с енергийния министър за цената на тока

Четирите национално показани бизнес организации са отказали среща с енергийния министър, планувана за сряда, на която да се обсъдят техните терзания от нарасналите цени на електрическата енергия на свободния пазар. Това оповестиха от Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), съгласно която е безсмислена плануванаъа среща с присъединяване на държавните производители на ток АЕЦ " Козлодуй ", Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и " Националната електрическа компания ", на асоциациите на търговците на ток, енергийния регулатор и двата синдиката.

В писмото си за отвод от присъединяване в срещата АОБР показва, че към този момент е имало две сходни срещи, само че те не са довели до никаква смяна в обстановката в българската енергетика и " изключително към неприемливите отклонения на " либерализирания “ пазар на електрическа енергия ".

Драмата с голословното и спекулативно повишение на цените на тока на свободния пазар за бизнеса с до 60 % се завихри в средата на декември 2017 година Работодателските организации оповестиха, че им се оферират цени от 115/120 лева./Мвтч, до момента в който в това време борсата за търговия се електрическа енергия регистрира цени от 75-76 лева Според бизнеса казусът е поради продадени от държавните електроцентрали през есента количества ток с доставка през 2018 година на техните лични платформи, неналичието сега на свободни количества и измами. От енергийното министерство обаче настояват, че има сила на свободния пазар и даже дадоха данни по какъв начин размери на държавните сдружения остават не продадени на борсата.

Заради казуса, Комисията за защита на конкуренцията стартира инспекция на пазара и правенето на секторен разбор, който трябав да покаже дали има злоупотреби с пазарни позиции и картелни съглашения за цени. От енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно контролиране оповестиха, че сегашните проблеми с цените на свободния пазар няма да се отразят върху тези на контролирания пазар за бита и дребния бизнес, които се дефинират от регулатора, и да има фрапантно повишаване на електрическата енергия от 1 юли 2018 година

Все отново от енергийното ведомство са решила да продължат да търсят решения на казуса, поради който бизнес организациите заплашват да излязат на митинг при започване на февруари.

Работодателите показват, че отводът им да вземат участие в новата, планувана за сряда следобяд, среща не е персонално отношение нито към Министерството на енергетиката, нито към политическото му управление.

" Ние не се съмняваме в желанието Ви за разговор, само че не считаме, че зародилите проблеми могат да бъдат решени на равнището на Министерството на енергетиката. От наша позиция, тези проблеми към този момент могат да се решат единствено на най-високо равнище в йерархията на изпълнителната власт, във взаимоотношение с Комисията по енергетика в Народното събрание и управленията на парламентарните групи ", написа в писмото на организациите, които още в понеделник желаеха среща с премиера Бойко Борисов по казуса с цената на тока..

Организациите показват, че " няма никакъв смисъл да водим диалози с тези, които спекулират на пазара и основават актуалната рискова обстановка, включително и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол ". " Това ще бъде само загуба на време и основаване на неправилно усещане у обществеността, че се подхващат някакви дейности ", показва се в писмото на работодателите.

Те напомнят по какъв начин през юни 2015 година се организираха митинги против нарасналите тогава цени на тока

" Ние сме извънредно огорчени, че може би ще ни се наложи за ВТОРИ път през последните години да излезем на открит митинг против обстановката в българската енергетика. Вече имахме опцията да демонстрираме силата на единомислието сред българските работодатели и служащите в предприятията на проведения бизнес. Всички помним по какъв начин над 200 000 души стачкуваха в огромните градове и София против безобразното повишение на ценовата добавка " Отговорност пред обществото “, с която се финансират привилегиите на по този начин наречените " американски топлоцентрали “ и на производителите на електрическа енергия от ВЕИ и посредством когенерация ", написа още асоциацията,в която членуват КРИБ, БСК, АИКБ и БТПП..

Накрая те декларират, че считат да водят по-нататъшните диалози и съвещания на съответно на казуса равнище и допълват, че биха оценили съдействието на енергийното ведомство за провеждането на такива, явно с Бойко Борисов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР