Четирима души, свързани с аферата на остров Крит с незаконни

...
Четирима души, свързани с аферата на остров Крит с незаконни
Коментари Харесай

Фабриката за бебета на остров Крит - как се набират кандидатки за сурогатни майки?

Четирима души, свързани с аферата на остров Крит с противозаконни осиновявания, донорство на яйцеклетки, сурогатно майчинство и трафик на бебета остават в ареста. Задържаните са доктор, ембриолог, секретар и румънка, за която се твърди, че работила като брокер в противозаконните осиновявания. Сред експлоатираните като сурогатни майки и донори на яйцеклетки е имало и българки.



Каналът за трафик на бебета беше разрушен на 8 август. Експлоатираните дами са били затваряни в охранявани къщи. Към момента няма точни данни какъв брой българки са били употребявани, само че се знае, че част от тях са живеели трайно в Гърция и не за първи път са сурогатни майки. Според организацията " Майки за донорството ", този случай не е изолиран и доста българки се оказват въвлечени в противозаконен бизнес с телата си. На фона на тази вест потребността от донорски генетичен материал в България е голяма - към 70 000 са нуждаещите се двойки.

В най-честия случай - тя е доста млада и с невисок обществен статус. Среща " брокер ", който ѝ дава обещание добра облага против бърза и лесна процедура - даряване на яйцеклетки в болница на остров Крит. Koгато дойде, действителността се оказва друга.

" Те са нискообразовани, доста от тях не могат да четат, не могат да пишат. Те изобщо не са наясно какво ще вършат. Наскоро ни писа такава на страницата - " Те ми споделиха, че отивам и ми взимат една клетка, а те ме караха да пия инжекции и по-късно бях под анестезия ". На всички им се изяснява 1400 - 1500 евра, а те си потеглят с 400 или 600 евра ", споделя Виктория Димитрова от фондация " Майки за донорство ".

Някои от експлоатираните дами признават, че не един път са били сурогатни майки, а други, че повече от 10 пъти ставали донори на яйцеклетки - нещо, което е неприемливо по стандарт.

" Даряването е строго регламентирано в стандартите. Една жена не би трябвало да подарява повече от пет пъти и то през месеци. Това да превърнеш една жена в бройлер или в нещо друго е закононарушение ", сподели доктор Георги Стаменов.

В страни като Гърция и Украйна сурогатното майчинство е легално, само че става по избрани правила. В интернет свободно се популяризират украински клиники, които оферират услугата сурогатна майка за към 40 000 $. Сумата включва и избор на пола на бебето. Във фондация " Майки за донорството " не един път са помагали на украинки.



" Една от дамите, която мога да кажа, че е професор в Киев в института им по физика, сподели, че в Украйна донори са извънредно бедните и необразовани, а сурогатни майки стават доста майки, които са взимали така наречен техни бързи заеми и след това не могат да си върнат задълженията ", сподели Виктория Димитрова.

Д-р Стаменов приканва хората да се доверяват на български лекари, тъй като у нас процедурата с даряването на генетичен материал е строго регламентирана и следена.

" Ние докладваме за всяка извадена яйцеклетка, тя получава неповторим номер, който се рапортува в Медицински одит. Ако тя бъде унищожена, за всяко даряване също доста строго и регламентирано се следи всяка яйцеклетка къде отива. Вярно е, че донорите и дарените са с номера, само че това е нещо, което е доста строго регламентирано и следено ", изясни доктор Стаменов.

Трафикът за търговия с яйцеклетки или с бебета към момента са постоянно срещани закононарушения у нас.

" Регионите, от които най-често са жертвите на трафик за продажба на новороденото, са Бургас, Айтос, Камено, Сливен, Варна и Ямбол. Основните страни на дестинация са Гърция, Кипър и имали сме единични случаи във Франция. За страдание постоянно заради взаимозависимост и боязън доста от потърпевшите дами отхвърлят да сътрудничат на проверяващите органи ", споделя Антоанета Димитрова, основен специалист в администрацията на НКБТХ.

70 000 двойки у нас се нуждаят от донорство на генетичен материал, а всички по веригата за сбъдване фантазията за дете молят хората, които има деца да дарят, тъй като като се изключи че по този начин се раждат повече българчета, само че и се пресичат противозаконни практики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР