Четирима души, обвинени по делото за убийството на левия тунизийски

...
Четирима души, обвинени по делото за убийството на левия тунизийски
Коментари Харесай

Четири смъртни присъди в Тунис за убийството на политик от левицата през 2013 г

Четирима души, упрекнати по делото за убийството на левия тунизийски опозиционер Шокри Белаид през 2013 година, бяха наказани на гибел. Това е първата присъда по този случай, потресъл Тунис и провокирал сериозна политическа парализа в страната, съобщи Франс прес.

Общо 23 души бяха упрекнати за убийството на Белаид, който беше убит в колата си пред дома си на 6 февруари 2013 година. Белаид беше юрист на 48 години, който подлагаше на критика гневно ислямо-консервативната партия " Ан Нахда ", която по това време беше на власт в Тунис.

След 11 години на следствия и правосъдни процедури и 15 часа правосъдни диспути първоинстанционне съд  осъди също по този начин още двама от обвинените на пожизнен затвор. Присъди от 2 до 120 години бяха наложени на още няколко обвинени. Петима от съдените обаче бяха оневинени, само че против тях има заведени каузи по други мотиви.

Тунизийското правораздаване към момента продължава постоянно да постанова смъртно наказване, по-специално в случаи, свързани с тероризъм.

Джихадисти, свързани с " Ислямска страна ", поеха отговорност за убийството на Белаид, както и за убийството шест месеца по-късно на депутата Мохамед Брахми, на 58 години. Брахми беше друга фигура на лявата съпротива в страната.

Тунизийските управляващи оповестиха през февруари  2014 година гибелта на Камел Гахгахи, считан за главен причинител на убийството на Белаид. Той беше премахнат при антитерористична интервенция, написа Българска телеграфна агенция.

Белаид и Брахми се противопоставяха на политиката на " Ан Нахда ", партия доминирала Народното събрание на Тунис след революцията през 2011 година до избирането през 2019 година на президента Каис Сайед, който две години по-късно си даде цялостни управленчески пълномощия.

Двете убийства потресоха Тунис и белязаха прелом в страната, считана за люлката на Арабската пролет, преживяваща по това време либерален преход. Двете убийства породиха дълбока политическа рецесия, в края на която " Ан Нахда " трябваше да отстъпи властта на технократи през  2014 година
       
През февруари 2023 година тунизийското министерство на правораздаването разгласи основаване на комисия, натоварена със задълбочено изследване на всички следствия и правосъдни процедури по отношение на двете убийства.

През юни 2022 година президентът Каис Сайед разпореди отстраняването на десетки магистрати, измежду които и такива, обвинени, че са пречили на следствието на убийството на двамата политици. Сайед възприема двамата убити политики като мъченици.

След протеста през 2011 година, който докара до рухването от власт на тунизийския началник Зин ел Абидин Бен Али, Тунис претърпя напредък на ислямистките групировки, сражаващи се и в Сирия, Либия и Ирак. Атентати предизвикаха гибелта на десетки хора, основно туристи и на членове на силите за сигурност. В последните години управляващите споделят, че са постигнали важен прогрес в битката против тероризма.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР