Четирима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Четирима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

Членове на ВСС с второ предложение за освобождаване на Гешев заради израза му “политически боклук”

Четирима членове на прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) са внесли второ, ново предложение за освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Това оповестиха от съвета, предлагането е импортирано в понеделник, 22 май.

Тази седмица съветът би трябвало да се произнесе по допустимостта на първото сходно предложение.

Мотивите на подписалите настояването за предварително преустановяване мандата на Гешев - Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов - са, че с дейностите си Гешев е уязвил престижа на правосъдната власт и нарушава Кодекса за етично държание на българските магистрати. Това предложение не е подписано от петия член на гилдия, подкрепил първото искане - Огнян Дамянов, и Светлана Бошнакова. Междувременно през вчерашния ден прокуратурата заяви, че проверява сигнали на жители против Калина Чапкънова и Георги Кузманов.

Те се базират на изказването на Гешев от 15 май, когато той скъса оставката си в наличието на заместниците си. Конкретната фраза, която съгласно вносителите нарушава етичните правила е: " Между другото е ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание... той би трябвало бъде изметен. "

В предлагането си вносителите пишат: " Действията на основния прокурор на Република България, изразяващи ce в отправяне на обидни квалификации към представители на законодателната власт чрез израза «политически отпадък ", произнесени в ефирен ефир и станали обществено притежание за безграничен кръг лица, в своята целокупност могат да бъдат квалифицирани като деяние, накърняващо престижа на правосъдната власт, явяващо се в прорез с одобрените в обществото разбирания за учтивост и благовъзпитание. С тези обидни квалификации се показва очевидно пренебрежение към политическата система в страната ни и нейното действие. Нещо повече, дейностите на господин Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи на заеманата от него служба, което докара до негативна социална настройка по отношение на действието на цялата правосъдна система, в частност на Прокуратурата на Република България, и ги слага в прорез с Кодекса за етично държание на българските магистрати. "

Според тях " лексиката, интонацията и жестовете на основния прокурор се възприемат от представители на законодателната власт като " мутренски и непристойни " за един върховен представител на правосъдната власт " и се дефинират като " закана с прям рекет по отношение на политическата система ".

Те са в цялостно несъгласие с възприетите морални правила за вежливост, положителни маниери и положително поведение. За да поддържат своите изказвания, вносителите цитират изявленията със съпредседателя на Демократична България Христо Иванов и депутата от ГЕРБ Тома Биков.

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР