Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Това прие

...
Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка. Това прие
Коментари Харесай

Парламентът прие на второ четене задължителна предучилищна подготовка за 4-годишните

Четиригодишните деца ще подлежат на наложителна предучилищна подготовка. Това одобри на второ четене Народното събрание с промени в Закона за учебното и предучилищно обучение.

Предучилищното обучение за децата на 4-годишна възраст ще стане наложително най-късно до 2023 година. Според законовите промени, в случай че в обещано обитаемо място са обезпечени условия за реализиране на образованието, което значи задоволително места в детските градини за четиригодишните, то може да започва и по рано. Според просветителното министерство, наложителната детска градина ще помогне за превъзмогване на обучителните усложнения посредством ранно консолидиране на потребностите, ще предотврати натрупването на дефицити, а след това и отпадането им от просветителната система.

От Българска социалистическа партия са скептични, че това ще се случи. Депутатът Ирена Атанасова съобщи: „ Ние не сме срещу цялостното обгръщане на децата. И ние основателно считаме, че няма по какъв начин да вкарваме задължителност и да споделяме, че до 2023 година ще създадем условия “.

Депутатът от „ Обединени патриоти “ Милен Михов съобщи, че наложителната детска градина за 4-годишните деца ще бъде значим обществен инструмент, „ който би трябвало да обезпечи успокоение на българските фамилии по този начин, че те да могат да вършат това, което се назовава фамилно обмисляне “.

Министърът на образованието Красимир Вълчев разяснява, че наложителният темперамент ще има позитивен резултат. Според него това е основно. "Да пресечем възпроизводството на неграмотността от поклонения на генерации, всички страни вървят в тази посока. За България тя е още по-важна поради огромният % деца от фамилии, в които липсва отношение към образованието, чийто майчин език не е български и за които ранното включване в детска градина е сериозно значимо за тяхното по-нататъшно обгръщане “, уточни той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР