Четиридневната работна седмица може вече да се е наложила на

...
Четиридневната работна седмица може вече да се е наложила на
Коментари Харесай

Страната, която искаше 69-часова работна седмица, но по-младите поколения не позволиха

Четиридневната работна седмица може към този момент да се е наложила на някои места по света, само че една страна наподобява не гледа в тази посока. Правителството на Южна Корея премисля проект, който щеше да увеличи горната граница на работните часове до 69 на седмица. Сегашното ограничаване е 52 часа. Нагласите за увеличение на работните часове обаче провокираха бурна реакция измежду чиновниците от поколенията на милениалите и потомство Z.

Работната мощ в източноазиатската стопанска система към този момент са изправени пред едни от най-продължителните работни седмици, що се отнася до работните часове. Те са класирани на четвърто място след Мексико, Коста Рика и Чили през 2021 година съгласно Организацията за икономическо сътрудничество и раз - и се счита, че гибелта от изтощеност ( " gwarosa " ) убива доста хора хора всяка година.

Въпреки това държавното управление поддържа проекта за увеличение на горната граница след напън от страна на бизнес групи, които желаят растеж за продуктивността. Властта обаче се натъкна на гнева на по-младите генерации. Според старши секретарят на президента на Южна Корея Юн Сук Йол държавното управление ще поеме нова " посока ", откакто се вслуша в публичното мнение и разяснява, че се е заело да пази правата и ползите на милениалите, поколението Z.

Повишаването на горната граница се счита за метод за справяне с назряващия дефицит на работна ръка, пред който е изправена страната заради по-ниската раждаемост - най-ниската в света и застаряващото население.
 Над 81 000 часа от живота си прекарваме в работа. В кои райони в света хората са най-неудовлетворени?
Над 81 000 часа от живота си прекарваме в работа. В кои райони в света хората са най-неудовлетворени?

41% от чиновниците в международен мащаб признават са изпитвали стрес по време на работа

Едва през 2018 година, заради всеобщото неодобрение страната понижи лимита от 68 часа работни часове седмично до сегашните 52 часа - ход, който по това време получи голяма поддръжка измежду ръководещите.

Настоящият закон лимитира работната седмица до 40 часа плюс до 12 часа ексклузивен труд, макар че в реалност, съгласно критиците, доста служащи се оказват да работят по-дълго.

Изчисления на Организацията за икономическо сътрудничество и раз демонстрират, че работната мощ в страната работи приблизително 1915 часа през 2021 година, което е доста над междинното за Организацията за икономическо сътрудничество и раз от 1716 часа и междинното за Америка от 1767 часа.

Дългите работни часове, високите равнища на обучение и увеличението на дамите в работната мощ се смятаха за част от аргументите за забележителния стопански напредък на страната след Корейската война през 50-те години на предишния век, когато страната се трансформира от бедна стопанска система в една от най-богатите в света.

Според критиците обаче тъмната страна на тези дълги часове труд може да се види ясно в десетките случаи на гибел от изтощеност, при които изтощените хора заплащат с живота.

Освен случаите на gwarosa страната има и най-голям % на самоубийства измежду развитите страни, съгласно данни на Националната статистическа работа.

През годината преди държавното управление да понижи горната граница на работното време - 2017 година, стотици хора са умряли, поради доста дългите часове на работа, съгласно държавни данни. Дори когато лимитът беше понижен на 52 часа, случаите на " gwarosa " продължиха.

Междувремнно минлата година редица страни като Белгия, Исландия, Финландия, Германия, Япония и така нататък вкараха или изпробваха четиридневната работна седмица.
 Четиридневна работна седмица: Кои страни я вкараха и по какъв начин върви до момента?
Четиридневна работна седмица: Кои страни я вкараха и по какъв начин върви до момента?

Моделът " 100:80:100 " постепенно, само че несъмнено набира известност по целия свят
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР