Четири въпроса от депутати очакват отговора на д-р Галя Кондева

...
Четири въпроса от депутати очакват отговора на д-р Галя Кондева
Коментари Харесай

Няколко депутатски въпроса вече очакват отговорите на д-р Галя Кондева

Четири въпроса от депутати чакат отговора на доктор Галя Кондева единствено дни след встъпването ѝ в служба като длъжностен здравен министър.

На два от тях следва да чуем отговорите по време на първия парламентарен надзор за новите служебни министри, който би трябвало да се състои идния петък. Те са заложени от депутата от ПП-ДБ Росица Пандова-Йовкова и засягат хората с депресии и обстановката с децата с диабет и други хронични болести в детските градини и учебните заведения.

Останалите два въпроса към доктор Кондева чакат нейния писмен отговор. Единият въпрос е заложен от Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и визира работното време на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ). Доскоро центърът работеше седем дни в седмицата, което създаваше улеснения на работещите кръводарители при неспособност да дарят в работен ден, да го създадат през уикенда. Отскоро обаче НЦТХ промени работното си време и в този момент то е от 8 ч до 14 ч, от понеделник до събота. Във връзка с това, наблягайки значимостта на мотивирането на повече хора да подаряват кръв, Мирчев се обръща към служебния министър с въпроса дали се обмисля смяна в лимитираното работно време на НЦТХ, тъй че да бъде по-удобно за хората, имащи предпочитание да дарят кръв.

Другият въпрос, очакващ писмения отговор на доктор Галя Кондева, визира въздушната незабавна помощ. Той е заложен от депутата от „ Българска социалистическа партия за България “ Валентина Димова, която се интересува по кое време се чака хеликоптерната площадка на великотърновската МОБАЛ „ Д-р Стефан Черкезов “ да бъде въведена в употреба, както и обезпечено ли е нужното финансиране за нейното създаване.

На сходен въпрос някогашният здравен министър проф. Христо Хинков даде отговор единствено преди два месеца. Тогава той бе заложен от Людмила Илиева от ПП-ДБ, която посочваше, че хеликоптерната площадка на регионалното лечебно заведение е във фокуса на публичното внимание към този момент от няколко години, като през това време е имало спорна информация за това дали сходна площадка ще има или не. В своя въпрос Валентина Димова повтаря съвсем буквално тези думи на Илиева.

През, че има подписан контракт за рехабилитация на хеликоптерната площадка, като се чака дейностите по нея да завършат в период до 20 дни, след което следва узаконяване на болничното летище. При липса на форсмажорни условия прогнозните периоди за стартиране в употреба на хеликоптерната площадка са в границите на до два месеца, бе показал тогавашният здравен министър. Предвид задаването на същия въпрос наново, въпреки и от различен народен представител, може да се допусна, че форсмажорни условия въпреки всичко са се появили. Подробности следва да научим от отговорите на служебния здравен министър доктор Галя Кондева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР