Четири цветни кадъра, показващи някогашния блясък на бузлуджанския монумент, заснети

...
Четири цветни кадъра, показващи някогашния блясък на бузлуджанския монумент, заснети
Коментари Харесай

Показаха Чинията в луксозен тритомник

Четири цветни фрагмента, показващи тогавашния искра на бузлуджанския паметник, снимани на диапозитиви с марката Кодак през далечната 1982 година от фотограф-художника Бедрос Азинян, са намерили място в първокласния тритомник Atlas des Utopies, излязъл на пазара в края на 2019 година. Международното издание е направило малко показване на историята и сегашното на паметника, който към момента чака от министерството на културата да дефинира статута на неподвижен монумент.



Многотомникът събира снимки и истории от целия свят и се приготвя в продължение на съвсем година, разяснява Азинян, който получил поканата за присъединяване при започване на пролетта м.г. Трите тома оферират разнообразни погледи към най-атрактивните места:паметници, естествени забележителности, останали незавършени или саморазрушаващи се постройки. Снимките на българския паметник са паралелно с неповторимият комплекс Марина бей в Сингапур и тогавашния Свободен град Християния в датската столица Копенхаген.

Наскоро старопланинският комплекс, издигнат по план на арх. Георги Стоилов бе и измежду номинираните за архитектурно събитие на отишлата си 2019-а година. Гласуването за предлагането на специалистите от Whata Awards продължава до 31 януари, а резултатите ще станат известни на 17 февруари.

В обосновката си да изберат тъкмо основания по план на проектант Георги Стоилов преди 40 години монумент екипът от уредници за ексцентричните призове е написал:

„ В момента най-известната българска постройка в света е една. И тя не е нито Боянската черква, нито Казанлъшката гробница, нито Рилският манастир. Може да ни се желае да е някоя от тях, само че не е. За положително или за неприятно, най-известната българска постройка в света е полуразрушеният Дом-паметник на Българска комунистическа партия на старопланинския връх Бузлуджа, който досега е най-успешният износ на българска архитектура изобщо. “

От старозагорската регионална администрация чакат при започване на февруари да бъдат показани резултатите от работата на няколко студентски екипа навътре в мастодонта по 3D-заснемането му. То бе финансирано с част от 185-те хиляди $ грант от американската фондация „ Гети “. С този грант бе осъществено и разчистване на вътрешността от нападалите парчета и отчасти подсилване на мястото, където т.г. трупата на старозагорската опера има намерение да показа собствен автентичен театър. На този стадий шефът на културния институт Огнян Драганов не бъза да разкрива детайлности към няколкото заглавия, над които ще се работи.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР