Четири търговски кораба са били обект на операции за саботаж

...
Четири търговски кораба са били обект на операции за саботаж
Коментари Харесай

Петролни танкери пострадаха при нападения в Персийския залив

Четири търговски кораба са били обект на " интервенции за бойкот " покрай териториалните води на Обединените арабски емирства, оповестиха локалните управляващи без да дадат детайлности къде и какво се е е случило. В известието се споделя единствено, че няма потърпевши.

Саудитска Арабия удостовери в понеделник, че два от атакуваните кораби са нейни петролни танкери. Това е станало край крайбрежията на Фуджайра - едно от арабските емирства в ОАЕ, и съгласно саудитския министър на енергетиката Халид ал Фалих застрашена е сигурността на световните петролни доставки.

Той също не дава доста детайлности и не показва кои би могло да са причинителите. Единият от танкерите е претрупан със саудитски нефт и е бил на път към клиенти в Съединени американски щати. Няма потърпевши или петролен разлив, само че са нанесени значинелни вреди на двата кораба, добавя министърът.

Фуджайра е основен разпределителен пункт в региона и се намира покрай Ормузкия пролив, свързващ Персийския залив с Арабско море. Източници на " Ройтерс " от петролния бизнес споделиха в неделя, че операците на терминалите там са естествени. Инцидентът в един от най-натоварените коридори за доставяне на световния пазар на нефт и газ става в миг на растящо напрежение сред Иран и Съединени американски щати. Засилва се и американско военно наличие, на което Техеран отвърна, че това е " цел, а не опасност ". От основаният в Бахрейн Пети американски флот споделят, че знаят за известията, само че препращат за детайлности към управляващите в ОАЕ.

Високопоставеният ирански народен представител и ръководител на комисията за национална сигурност Хешматола Фалахатпишех съобщи в неделя, че съобщениета за " детонации " край Фуджайра показали какъв брой нежна е сигурността на страните в Персийския залив.

В едното от седемте обединени емирства отхвърлиха като погрешни известия, че саботажите са били осъществени в негово пристанище. Източникът не бе посочен, само че уебсайт на иранска телевизия написа, че това е ливанската сателитна телевизионна мрежа " Ал Маядин ". Тя е основана в Ливан и е считана за близка до локалното шиитско придвижване " Хизбула ". От " Ал Маядин " оповестиха, че в врата са били атакувани 7 петролни танкера.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР