Четири са случаите, регистрирани в Пловдив. Трима от заболелите са

...
Четири са случаите, регистрирани в Пловдив. Трима от заболелите са
Коментари Харесай

РЗИ: Болните от коклюш деца в Пловдив са били имунизирани

Четири са случаите, регистрирани в Пловдив. Трима от заболелите са възпитаници, а най-малкото инфектирано дете е на 1.9 месеца. Всички са с цялостен имунизационен статус за възрастта. При тях протичането е относително леко. Оставени са на домашно лекуване. Това разяснява в ефира на Нова доктор Милена Панайотова, шеф на Дирекция „ Надзор на заразните заболявания " в РЗИ-Пловдив.

Заразените с коклюш са с 50% повече за седмица. Огнища на болестта са открити в доста учебни заведения, а Министерството на образованието и науката е в подготвеност при нужда да вкара отдалечено образование за обособени паралелки. Служебният здравен министър разгласи, че зараза ще се афишира настрана за всяка област.

Д-р Панайотова добави, че в две пловдивски учебни заведения са подхванати карантинни ограничения във връзка с класовете на заболелите.

„ Мерките нямат общо с карантината при Коронавирус. Децата посещават образователни занятия. Създадена е организация от страна на учебното управление да се сведат до най-малко взаимоотношенията на контактните деца със здравите в образователните заведения ", сподели още доктор Панайотова.

Тя добави, че в случай че има скок на случаите, решението за организацията на образователния развой не се взима от РЗИ. „ Инспекцията дава единствено рекомендация за ограничение на контакта и някаква форма на карантина, а по какъв метод ще се реализира тя, е решение на учебното управление ", сподели доктор Панайотова.

„ Коклюш е въздушно-капкова зараза. При всички такива болести по-големите събирания крият риск от разпространяване. Не бих споделила, че великденските празници са причина за повече случаи. Сезонността на болестта е през летните месеци ", добави Милена Панайотова. Според нея персоналните лекари разполагат с всички типове ваксини за наложителни имунизации.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР