Четири са наказателните процедури в съдебна фаза в областта на

...
Четири са наказателните процедури в съдебна фаза в областта на
Коментари Харесай

Грози ни глоба от 20 млн. лв. годишно заради високите нива на фини прахови частици

Четири са наказателните процедури в правосъдна фаза в региона на околната среда и водите и по една от тях има финансови наказания. Това разгласи вицепремиерът по климатичните промени и министър на екологията Борислав Сандов по време на парламентарния надзор в отговор на въпрос на Крум Зарков от " Българска социалистическа партия за България ".

Делото, по което чакаме наказания, е за наднормените равнища на фини прахови частици /ФПЧ/ .

Сандов разгласи, че към 20 милиона лв. на година може да заплати страната ни от момента на оповестяване на първото дело през 2017 година досега, в който ние не преустановим замърсяването .

Министърът удостовери, че към страната ни има общо 16 наказателни процедури. Освен гореизброените, други четири процедури са на стадий публично уведомително писмо. Една от тях е за липса на транспониране в период на директивата в региона на генетично модифицирани организми, уточни министърът. Той добави, че следва да бъде импортиран законопроект, който да докара до преустановяване на тази процедура. Към стадий на публично уведомително писмо спада и процедурата на депониране и неутрализиране на боклуци за 52 районни депа, която министърът дефинира като сложна за превъзмогване.

Шест процедури са на стадий стимулирано мнение. Към тях се отнася неизпълнението на рекомендациите за създаване на пречиствателни станции за отпадни води за обитаеми места до 10 000 екв. поданици. Министърът уточни, че тази процедура е допустимо да отиде в правосъдна фаза. От думите му стана ясно, че той не е уверен, че България ще успее да се оправи и с процедурата за актуализиране на предварителните оценки на риска от наводнения според Директивата за наводненията. Сандов се надява през идващите месеци да се прекратят останалите процедури в тази фаза, част от които засягат и проектите за НАТУРА 2000.

По две наказателни процедури имаме постановени установителни решения на Съда на Европейски Съюз .

В изявлението си пред депутатите министърът увери, че екипът му ще направи всичко допустимо, с цел да понижи броя на наказателните процедури.

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР