Четири от общо петте региона в Европейския съюз с най-ниска

...
Четири от общо петте региона в Европейския съюз с най-ниска
Коментари Харесай

Четири от регионите с най-ниска продължителност на живота в Евросъюза са в България

Четири от общо петте района в Европейския съюз с най-ниска дълготрайност на живота – към 74 години, се намират в България, сочат данните на Евростат. Това са Северозападен, Северен централен, Югоизточен и Североизточен регион на страната ни. Последният район в тази група е в Унгария. 

За целия Европейски съюз по последни данни за 2022 година индикаторът за по този начин наречената предстоящата дълготрайност на живота е 80,6 години.

Само в Югозападния регион на страната ни, в който влизат столицата, Софийска област, област Перник, Благоевград и Кюстендил, е регистрирана междинна дълготрайност на живота малко над 75 години.

Регионът на Европейския съюз с най-висока дълготрайност на живота при раждане е в Испания – над 85 години.

Като цяло предстоящата дълготрайност на живота при раждане в Европейския съюз е с близо половин година по-дълга спрямо 2021 година. За дамите е малко над 83 години, а за мъжете близо 5 години по-малко. В разбора на Евростат се показва, че за две десетилетия от 2002 година насам, най-високата междинна стойност за Съюза е записана през 2019 година, когато продължителността на живота при раждане надвишава 81 години. След експлоадирането на пандемията от COVID-19 обаче този индикатор понижава до малко над 80 години през 2021 г.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР