Четири от големите компании в производството на бебешки храни са

...
Четири от големите компании в производството на бебешки храни са
Коментари Харесай

Разследване в САЩ: Водещи компании продават бебешки пюрета с опасни химикали


Четири от огромните компании в производството на бебешки храни са продавали пюрета с високи равнища на арсен, олово, живак и кадмий. Тези субстанции Световната здравна организация (СЗО) дефинира като рискови за детското здраве, които могат да доведат до мозъчни увреждания, оповестява CNN, базирайки се на следствие на комисия към американския Конгрес.

Според него производителите са знаели за високите равнища на химикалите, които се среща естествено в почвата ни. Но има и райони по света, където концентрацията им е доста по-висока поради потреблението на пестициди и индустриалното замърсяване.

Американската администрация за храните и медикаментите няма минимални стойности за тежки метали за множеството бебешки храни. Агенцията обаче е определила стандарт от 100 елементи на милиард за инорганичен арсен, само че единствено за детските оризови храни. Дори и това обаче е доста по-високо, в сравнение с би трябвало, считат специалисти, представени от CNN. Максималните равнища за инорганичен арсен за бутилирана вода е 10 елементи на милиард, да вземем за пример.

 Изнудвач поставил отрова в бебешки храни в Германия, желае пари Виж още

Вътрешно тестване на храните, направено от фирмите Gerber, Beech-Nut Nutrition Corporation, Nurture, Inc (които продава артикули Happy Baby) и Hain Celestial Group, Inc. (които продават бебешка храна Earth`s Best Organic), демонстрира равнища на тежките метали доста над допустимите стойности спрямо тези за бутилираната вода.

Съставките на бебешките храни за съответни артикули съдържат до 91 пъти по-високи равнища на инорганичен арсен, до 117 пъти по-високи равнища на олово и до 69 пъти - на кадмий. За живакa стойностите са пет пъти над допустимото, спрямо бутилираната вода. Въпреки тези стойности, фирмите одобрили бебешките храни за продажба.

Комисията e открила и че няма значение дали храната е маркирана като органична или не - равнищата на нездравословни химикали са едни и същи за всички разновидности.

Отговорът на Gerber е " храната дава отговор на стандартите ни за качество и сигурност, които са едни от най-строгите в Съединените щати и света " и въпреки да не съществуват държавни стандарти за тези храни, компанията сама е изработила такива.

От Beech-Nut Nutrition също споделят, че имат личен открит стандарт за тестване на всички артикули.

А от Hain - че са разочаровани от следствието на комисията, тъй като изследва ли остарели данни, " които не дават отговор на актуалните ни практики ". Според отчета на комисията през 2019 година Hain наиситна са показали пред Администрацията за храните и медикаментите отчет за " повишените опасности за съществуване на тежки метали в бебешките храни ". Тогава компанията е споделила на регулаторите, че тестват всички артикули преди да ги употребяват, само че не и откакто продуктът е подготвен.

" В същото време 100% от тестваните им храни имат равнища на инорганичен арсен в пъти над допустимото. В готовите артикули той е сред 28% и 93% повече. Тази презентация от 2019 година демонстрира, че тестването на обособените съставки е несъответстващо и само инспекцията на финалния артикул може да покаже същинската заплаха в бебешките храни ", показват от комисията.

Вътрешни документи от компанията Nurture, Inc разкриват, че стандартът при тях за инорганичен арсен е 100 елементи на милиард и това е единствената от тестваните компании, която тества готовия артикул. Но все пак те постоянно откривали равнища доста по-високи от личните си стандарти - 120-180 елементи на милиард, до момента в който храната била маркирана като безвредна.

Други три компании за бебешки храни също са били част от следствието на комисията, само че не са съдействали. Става въпрос за Sprout Organic Foods, Walmart (които продават бебешка храна Parent`s Choice) и Campbell Soup Company (продават Plum Organics). Според отчета отводът им да спомагат " може би крие съществуването на още по-високи равнища на токсични тежки метали в бебешките им храни ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР