Четири автобуса и всички леки автомобили на посолството ни в

...
Четири автобуса и всички леки автомобили на посолството ни в
Коментари Харесай

Генчовска: За евакуацията на останалите българи в Киев ще помагат турските ни колеги

Четири рейса и всички леки коли на посолството ни в Киев с общо 200 индивида се придвижват към България. Между тях са български, украински, американски жители, жители на РСМ и на Грузия, както и целият състав на дипломатическата ни задача. Това сподели министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг довечера в Министерство на външните работи.

Целият състав на Генералното ни консулство от Одеса е изтеглен и пътува към България. Днес от Одеса потеглиха два рейса и леки коли с общо 130 души, сподели още министър Генчовска. Където и да преминат границите на Украйна, те ще бъдат съпроводени с полицейски конвой.

Предвид разпръснатостта на хората, които желаят да бъдат евакуирани, рейсовете ще стопират на няколко места по пътя и ще ги качват, като всичко това е координирано.

Редовната автобусна линия от Одеса до Варна продължава да работи при положение, че има наши сънародници, които желаят да се възползват от тази опция за евакуация, сподели още министър Генчовска.

Генералното ни консулство в Одеса и посолството ни в Киев са краткотрайно затворени, сподели Антон Марков, шеф на Ситуационния център на Министерство на външните работи.

Предвид това, че Киев е доста огромен град, в покрайнините му има още хора, които не сме евакуирали, само че работим върху други разновидности. Имаме ползотворно съдействие с турските ни сътрудници, които ще ни оказват помощ. Имаме лист и поддържаме контакт, сподели Марков.

Само двама от 17-членния български екипаж на кораба " Рожен ", който се намира на 30 км от Одеса и плава под малтийски байрак, са поискали евакуация. В момента от Министерство на външните работи работят за тяхното извеждане, по всяка възможност по сухопътна линия, уточни министър Генчовска.

Има 58 български жители от Москва, които са декларирали предпочитание за евакуация, сподели още Генчовска. Това са туристи и други жители, само че не от състава на дипломатическото ни посланичество. От Министерство на външните работи са в непрестанен контакт с посолството ни в съветската столица. На този стадий проектите са за сухопътна интервенция, само че съществуват и други варианти. Турските авиолинии не престават да летят, допустимо е да се реализира трансфер до Турция и оттова към България, сподели Теодора Генчовска.

Външният ни министър добави, че чиновниците в Ситуационния център на Министерство на външните работи са на 24-часово дежурство, с цел да се обезпечи безвредното извеждане на искащите за евакуация български жители от Украйна.„
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР