Четенето на художествена литература подобрява способността ни да разбираме емоциите

...
Четенето на художествена литература подобрява способността ни да разбираме емоциите
Коментари Харесай

Ако искаме да разбираме емоциите и мислите на другите, трябва да четем повече

Четенето на художествена литература усъвършенства способността ни да разбираме страстите и мислите на другите, се твърди в ново изследване, извършено в Ню Йорк.

Авторите показват, че прочитането на къс роман на Антон Чехов е доста по-полезно за обществените умения на читателя, в сравнение с прочитът на откъс от разказ на американската писателка Даниел Стийл да вземем за пример, оповестява Business Insider. Наблюдателите са тествали т.нар. теория на мозъка, която приказва за комплекс от умения, които хората употребяват, с цел да схващат прочувствените положения на другите.

Тези качества за схващане могат да бъдат измервани да вземем за пример посредством проби, в които участниците би трябвало да свържат вярното прочувствено положение на артист със фотография на очите му.

В серия от пет опита научният екип в Ню Йорк разкрил, че хората, които четат художествена класика, се показват доста по-добре при разбирането на страстите на другите спрямо тези, които четат исторически книги, сантиментални романи и известни четива, в които реакциите на героите и развиването на сюжета са доста по-предвидими и клиширани.

В проучването са били употребявани книги от най-популярните извадки художествена белетристика на Amazon и документални текстове от американското списание Smithsonian.

Изводът бил, че художествената литература може да изостри обществените умения на читателя, тъй като го хвърля в море на комплицирани обществени взаимоотношения с героите в нея, щоито непрестанно му сервират изненади. Тя го слага в обстановки, в които се постанова да употребява по-голяма част от умствения си потенциал, с цел да разбира колкото се може по-добре за какво героите постъпват по този начин.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР