Чета за този филм вече повече от година и съм

...
Чета за този филм вече повече от година и съм
Коментари Харесай

Сталинград

Чета за този филм към този момент повече от година и съм попадала на всевъзможни отзиви. Не мога да кажа, че отидох неподготвена или безпристрастна – въпреки всичко съм отгледана в съветско семейство, а както е известно, няма нито едно съветско семейство, което да не е дало жертви във войната.

Мненията в Русия за този филм са радикално противоположни – някои считат, че тази многомилионна, бомбастична и изцяло холивудска продукция е прекомерно пропагандна, еднопланова и обикновена, до момента в който другите са на мнение, че това е един заслужен за проявление в целия свят филм, който да подсети на всички кой и с цената на какво в действителност е спечелил войната. Второто не анулира обстоятелството, че филмът е зрелищен и агитационен – въпреки всичко зад него стоят парите на съветската страна и съветските банки.

На мен филмът ми хареса. Много. Колкото най-хубавите мостри на холивудското кино, когато гърмежите ни карат да подскачаме, а персоналните подиуми скрито ни просълзяват. И въпреки и да знам, че това е игра с най-простичките ни човешки сантименти, отново се впечатлих. Защото тя – войната – също залага на най-елементарното у хората.Историята във кино лентата се върти към една къща, която се намира на изключително основно място в града. В нея живее девойката Катя, с нея няколко съветски бойци, а към тях – безбройни немски елементи. И двете страни имат заповед да завладяват къщата. Германците се бият за Хитлер, руснаците – за Катя. И това, което всички признават за кино лентата – и критиците и почитателите – е, че този филм демонстрира по какъв начин е извоювана борбата за Сталинград – като немското военно предимство и ред са отстъпили пред съветската ирационална смелост – безсмислена, безумна и победна. Точно както във кино лентата, където шепа обезверени храбреци се борят с цялостен полк, безчувствен и по тази причина – смъртен.

Нетипично за съветски филм има немец в основна роля – звездата на немското кино Томас Кречман – който е показан в напълно човешка светлина, влюбен в рускиня и опитващ се да резервира някакъв разсъдък и страсти в хаоса на войната.

Впечатляващо, грандиозно и незабравимо – не е неприятно да гледаме такова кино и на съветски понякога. 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР