Честваме паметта на любима за българите светицаНа 7 юли православната

...
Честваме паметта на любима за българите светицаНа 7 юли православната
Коментари Харесай

Честваме паметта на любима за българите светица

Честваме паметта на обичана за българите светица

На 7 юли православната черква празнува паметта на Света мъченица Неделя.
-->
Тя е родена в семейство на християни в град Никомидия (днес Измит), Мала Азия, източна столица на римския император Диоклециан. Родила се в неделния ден, на гръцки именуван Кириаки, т.е. Господен ден, и по тази причина била кръстена по този начин. Когато през XIV век св. патриарх Евтимий съставил житието й, той превел и името й - Неделя.

Тя още от детството си била възпитана като християнка, по тази причина се посветила на Бог и решила цялостен живот да се резервира в безбрачна непорочност. Пораснала красива и интелигентна. Много младежи й правели предложение за брак, само че тя всички отклонявала с думите, че се е сгодила за Христос и желае да почине девственица.

Тогава един юноша от знатно семейство, афектиран от нейния отвод, съобщил на Диоклетиан, че цялото семейство на девойката Неделя са християни и не се кланят на езическите богове, нито на обожествявания император. Заточили родителите й в Източна Мала Азия, където те доста потърпевши поради вярата си в Христос. Неделя първо била убеждавана да пожали младостта и хубостта си, само че тя твърдо дала отговор: младостта минава, след нея и хубостта, само че аз съм се посветила на безконечния живот при Бога. Затова била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко било на вятъра - Неделя не се огънала.

Христос се явил на мъченицата в пандиза и я излекувал от раните й. Накрая я осъдили да бъде обезглавена. На лобното място разрешили на Неделя да се помоли преди гибелта си. След молитвата тя предала душата си на Господ, преди палачът да вдигне меча. Това станало на 7 юли 289 година

По време на българските царе Асеневци мощите й били пренесени в Търново, столицата на Второто българско царство, само че след рухването му под османска власт следите им се губят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР