Често въртенето на Земята около нейната ос се забавя с

...
Често въртенето на Земята около нейната ос се забавя с
Коментари Харесай

Учени предсказват увеличаване на силните земетресения през 2018 г.

Често въртенето на Земята към нейната ос се забавя с няколко милисекунди дневно. Това не дава никакво отражение върху ежедневния живот на хората и затруднява единствено тези, които би трябвало да измерят скоростта на въртене на Земята с огромна акуратност.

Тази обстановка обаче, може скоро да се промени в случай че хипотезата на двама учени се удостовери. В проучване оповестено в списание  Geophysical Research Letters, Роджър Билам от университета в Колорадо и Ребека Бендик от университета в Монтана предсказват, че заради забавеното въртене на Земята към оста й, през 2018 година ще станем очевидци на многочислени и мощни трусове.

Билам и Бендик са проучили всички трусове с магнитуд 7 и повече по скалата на Рихтер, случили се на планетата след 1900 година. Те са разкрили, че почти на всеки 32 години огромните трусове се усилват. Единствената корелация, която те разкрили, било забавянето на въртенето на Земята в петгодишен интервал преди увеличение броя на мощните трусове.

„ Тази връзка може и да наподобява налудничава, само че като помислихме повече върху нея, тя стана по – ясна. Известно е, че Земята минава през регулярни десетгодишни интервали на закъснение на скоростта й на въртене. Наред с това обаче, скоростта й може да бъде повлияна даже от климатични промени, като мощни циклони или активирането на топлото океанско течение „ Ел Ниньо “, да вземем за пример “, споделя Бендик пред списание Сайънс.

В центъра на Земята има твърдо вътрешно ядро от желязо и никел, по-късно е ситуирано външно ядро от течни  желязо и никел, след него е течната тога на Земята и най-отгоре идва твърдата земна кора.

Макар да не дават пояснение за какво, съгласно Билам и Бендик, постоянно земната тога се доближава с малко до земната кора. Това трансформира придвижването на вътрешното течно ядро на Земята. От своя страна това повлиява върху магнитното поле на Земята, което провокира смяна и на скоростта на въртене на Земята и трансформира дължината на деня с няколко милисекунди. През последните 4 години става точно това и Земята забавя скоростта си на въртене.

Според двамата откриватели изводът е явен – през 2018 година, когато ще приключи петгодишният цикъл на забавено въртене на Земята, ще сме очевидци на възходящ брой мощни трусове и вместо нормалните 15-20 за година, те могат да доближат до 25-30.

Двамата учени не дават прогноза къде могат да станат мощните трусове, само че споделят, че доста от тях стават тук-там, където не засягат хората. Те въпреки всичко припомнят, че степента на разрушителния резултат и броя на човешките жертви в резултат на земетресенията зависи от подготвеността на съответните страни, където те се случват. Дават за образец земетресението от 7-ма  степен в Хаити през 2010 година, което лиши живота на повече от 100 000 души и го съпоставят със земетресението в Япония през 2011 година със мощ от 9-та степен, което значи освобождението на 1000 пъти повече сила от тази освободена в Хаити, само че дадените жертви са доста по-малко – 18 000 души, заради по-доброто строителство и подготвеността на хората в Япония.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР