Често се случва да имаме проблеми със съня. А добрият

...
Често се случва да имаме проблеми със съня. А добрият
Коментари Харесай

Яж ориз редовно, за да спиш като бебе

Често се случва да имаме проблеми със съня. А положителният сън, знаем, е значим за цялостното ни физическо и психическо здраве. Навярно имате свои способи за справяне с казуса, само че дано ви представим още един вид.

Знаете ли, че вечерята може да се употребява за влияние върху съня? Според японски откриватели това е изцяло допустимо. Те стигнали до заключението, че храните с висок гликемичен показател, който е мярка за резултата на храните върху кръвната захар, усъвършенстват съня. Изключение вършат паста и тестени произведения, въпреки и в огромни количества.

Оризът предизвиква положителния сън, настояват японските специалисти. Японците, съгласно изследвания, ядат към 10 пъти повече ориз от европейците и северноамериканците. Оризът съставлява почти 28% от диетата на жителите на Страната на изгряващото слънце.

Японските учени са провели изследване, включващо 1164 мъже и 684 дами, в което да изследват резултатите на ориза върху съня. Изследователите взели поради качеството на съня, времето, належащо на човек да заспи след изключване на осветлението, продължителността на съня, какъв брой човек си почива, какъв брой постоянно се разсънва, пие ли медикаменти и по какъв начин се усеща денем.

 оризът подкрепя съня

В резултат на изследването са открили, че хората, които ядат доста ориз, спят по-добре и по-дълго от другите. А любовта към пастата за вечеря се отразила отрицателно на качеството на съня - хората постоянно се събуждали, чувствали се зле денем, пиели сънотворни и заспивали по-трудно. Сладкишите, в това число бял самун и пица обаче, също нямали резултата на ориза върху съня.

Експертите изясняват, че храни с висок гликемичен показател, като ориза, могат да въздействат на съня заради триптофана, ароматна алфа-аминокиселина, която има седативни свойства и е обвързвана с хормона на съня мелатонин. Триптофанът се трансформира в мозъка в серотонин и по-късно в мелатонин.

Това проучване единствено удостоверило сходни, по-ранни проучвания и учените допускат, че е допустимо лекарите скоро да посъветват пациентите с нарушавания на съня да не пият хапчета, а да ядат повече ориз за вечеря. А вие пробвайте, може пък да ви се получи!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР