Често се гледа на антибиотичната резистентност като на бъдещ проблем“.

...
Често се гледа на антибиотичната резистентност като на бъдещ проблем“.
Коментари Харесай

Третата водеща причина за смърт в света не е тази, за вероятно която си мислите

Често се гледа на антибиотичната устойчивост като на „ предстоящ проблем “. Нови данни обаче демонстрират, че тя визира доста повече животи, в сравнение с евентуално допускате.

Всъщност става известно, че през 2019 година са починали 4,95 млн. души поради бактериална антимикробна устойчивост, а това на процедура я прави третата водеща причина за гибел по света.

Без подозрение медикаментите, които убиват бактериите, са едно от най-великите открития на човечеството. Откакто Александър Флеминг се натъква още през 1928 година на антибактериалната интензивност в хлебния плесен ( Penicillium ), на нас към този момент не ни се постанова да се тормозим, че ще загинем поради споротрихоза (която може да хванете от нещо най-обикновено, като убождането от бодила на роза) или трипер. През идните десетилетия антибиотиците съумяват да спасят живота на милиони и милиони хора по целия свят.

Бактериите обаче стартират да развиват устойчивост към антибиотиците доста преди да стартираме да ги използваме, защото те на процедура съставляват естествено еволюирало биологично оръжие във войната сред микробите. Непрестанното потребление на едни и същи антибиотици разрешава на бактериите да се приспособяват към тях още по-бързо, което в края на краищата води до нарастване на броя на инфекциите, които към този момент не могат да бъдат лекувани с обичайните антибиотици (или даже с тези, до които лекарите прибягват в крайни случаи).

За страдание, колкото повече бактериални типове не откликват на нашите антибиотици, толкоз повече пациенти ще стават жертва на резистентните инфекции. И в този момент откриватели предизвестяват, че всяка година умират повече хора в резултат на антибиотичната устойчивост, в сравнение с от ХИВ/СПИН или малария.

„ Тези нови данни разкриват същинския мащаб на антимикробната устойчивост по света. Те съставляват явен сигнал, че би трябвало да действаме в този момент, с цел да се преборим със опасността “, споделя здравният икономист Крис Мъри от Вашингтонския университет, който взе участие в новото изследване.

„ Предишни калкулации предсказват, че до 2050 година годишният брой на смъртни случаи по света в резултат на антимикробната устойчивост ще доближи 10 млн. Сега обаче ние знаем, че сме доста по-близо до тази цифра, в сравнение с предполагахме. Трябва да използваме тези данни, с цел да поправяме курса, [по който сме поели], и да подтикваме нововъведенията, в случай че желаеме да останем напред в конкуренцията против антимикробната устойчивост. "

Изследователите проучват данните от 23 разнообразни бактериални типа (включително E. coli, S. pneumoniae и S. aureus ) и 88 комбинации от микроби и медикаменти от 204 страни. Общо взето те покриват цели 471 млн. данни за инфекции, които след това употребяват, с цел да основат статистически модели, определящи мащаба на антимикробната устойчивост.

Екипът изследва два противоположни сюжета. В първия всички устойчиви на медикаменти инфекции са сменени от случаи без инфекции – съгласно екипа това е броят на смъртните случаи, асоциирани с антимикробната устойчивост.  

Във втория сюжет те заменят всички устойчиви на медикаменти инфекции с инфекции, податливи на медикаменти. Това от своя страна разрешава на експертите да изчислят смъртните случаи, породени директно от антимикробна устойчивост.

Екипът доближава до заключението, че през 2019 година 4,95 млн. смъртни случаи са свързани с резистентни към медикаменти бактериални инфекции, от които 1,27 милиона смъртни случая са директно породени от антимикробна устойчивост. Най-силно са наранени са страните с ниски и междинни приходи.

Източник: Antimicrobial Resistance Collaborators, The Lancet, 2022

Според тези калкулации през 2019 година само инсултът и сърдечните болести са лишили повече животи спрямо антимикробната устойчивост.

Авторите означават, че, доколкото им е известно, това е първият път, когато въобще се прави сходна световна оценка. Тъй като има пропуски в данните от някои елементи на света и съществени компликации при осъществяването на наблюдаване на антимикробната устойчивост, има някои ограничавания за тяхното моделиране. Но изводът е явен: имаме огромен световен здравен проблем.

Изследването е оповестено в The Lancet.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР