Често препоръчвам многоставните базови упражнения, особено при начинаещи. Но не

...
Често препоръчвам многоставните базови упражнения, особено при начинаещи. Но не
Коментари Харесай

Как да прогресираш при изолиращите упражнения

Често предлагам многоставните базови извършения, изключително при начинаещи. Но не би трябвало да забравяме, че изолиращите извършения, които ги допълват, също имат своята роля в една пълноценна подготвителна стратегия и не би трябвало да се подценяват.

И въпреки при започване на подготвителния опит или след дълга пауза от тренировки прогресията да е относително бърза и лесна при всички извършения, когато нещата се задълбочат и минем към графата „ напреднали “, нещата стават по-бавни и пипкави… без значение какъв брой протеин и креатин пиеш.

Защо прогресията при изолиращи извършения е по-трудна?

Причината съгласно мен е чисто техническа – при тях се тартегира единствено един съответен мускул или дребна част от мускулна група, работим с доста по-малък размер мускулна маса за превъзмогване на тежестта, по тази причина и прогресията е по-бавна.

Друга пречка, на която постоянно се натъкваме при прогресирането в тази ситуация е тежестта, с която би трябвало да работим. Работата с дребен размер мускулна маса изисква и дребни прогресии в тежестта, която поемаме, само че за жалост в множеството фитнес зали най-малките тежести са от порядъка на 2.5 или 5 кг и сме принудени да вършим огромни скокове от тежест до тежест. Това значи или да упражняваме дълго време с тежести, които не ни натоварват оптимално, или да прогресираме, минавайки на тежест прекомерно тежка за нашите качества и да влошим формата на осъществяване и напредъкът си в последствие…

Тези и някои други проблеми, заобикалящи прогресията в изолиращите извършения ме подтикнаха да потърся и събера в къс, само че разказвателен лист няколко практични съвета, които да ти оказват помощ сполучливо да подобриш представянето си в залата.

Как да прогресираш сполучливо при изолиращите извършения?

1. Използвай двойна градация

Двойната градация се назовава по този начин, тъй като последователно прогресираш както с повторенията, по този начин и с размера тежест, която поемаш.

При начинаещите и тези с дълга отмора от тренировки работи и елементарното линейно прогресивно натоварване – т.е. тренираш в избран диапазон от повторения (пр. 8-10 на серия) и последователно вдигаш тежестта – всяка седмица или всеки месец и така нататък, запазвайки същия брой повторения на серия.

Този метод работи до един миг, само че в последна сметка ще стигнеш стадий, в който не можеш просто да добавяш още тежест, поддържайки същия брой повторения с нея.

Затова преминаваш към двойното напредване.

Конкретен образец: Упражнението е бицепсово прегъване. Изпълняваш го на 3 серии по 8-10 повторения с 15 кг и искаш да прогресираш. В случая – първо усилваш тежестта и започваш да правиш упражнението със 17,5 кг. Но по-тежката тежест оказва въздействие и броя повторения, които можеш да направиш с нея пада на 6-8 на серия. И по този начин, поддържаш това натоварване, до момента в който последователно не започнеш да правиш без проблем и по 8-10 повторения с новата тежест при всичките 3 серии… по този начин си прогресирал освен с тежестта, само че и с повторенията.

Колко бързо ще се случи тази градация е релативно – от няколко седмици до 1-2 месеца, според от доста самостоятелни фактори.

2. Използвай микротежести

Вече загатнах, че наличните тежести в множеството зали ни принуждават да прогресираме на прекомерно огромни стъпки в тежестта - нормално минималното тегло на тежестите е 2,5 или 5 кг, а това забавя напредъкът в изолиращите извършения.

Най-доброто решение в тази ситуация е да си набавиш микротежести. Това е комплект от дребни железни дискове или пясъчни торбички за ръце/крака, тежащи от 0,25 до 1,5 кг, които разрешават доста точно и гладко нарастване на поетото натоварване.

Комбинирай микротежестите с двойна градация и бързо ще забравиш за застоя в изолиращите извършения.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР