Често наричат Никола Хаджитанев принца на българския балет. Като премиер-солист

...
Често наричат Никола Хаджитанев принца на българския балет. Като премиер-солист
Коментари Харесай

Никола Хаджитанев - чистокръвният принц, който стъпва по облаци

Често назовават Никола Хаджитанев " принца на българския балет ". Като премиер-солист той е изиграл всички принцовски партии в балетната класика и продължава да танцува в тях, само че не крие, че обичани са му по-темпераментните функции – Базил в " Дон Кихот ", Солор в " Баядерка ", Джон в " Зорба гъркът ". Така че напълно не е единствено принц на сцената – случва му се да е боец или... бръснар.

По терминологията на Хари Потър може да го кръстим Нечистокръвния принц. Но, отново по тази терминология, повече би му отивало Момчето вълшебник...

" Винаги съм твърдял, че най-хубавото качество за един танцьор е да бъде повсеместен. Класиката е голямо ходило. Усъвършенстваш ли класическия балет, оттова нататък всяка техника е по-лесна. Оттам стартират и опитите ", споделя Никола, който е танцувал и в съвременни хореографии на Джордж Баланчин, Уилям Форсайт и други

Той от дълго време си е извоювал славата на повсеместен войник, но избира спектакли, които не са строго типичен, тъй като класиката изисква голяма централизация, не всеки път позволяваща прочувствено развихряне. Но и при нея постигането на прословутото дуенде не е изключено.

" Не става всякога, само че когато стане... то е като в ония мигове, които все едно ти се случват един път в живота. Душевно и физически си изтощен, а въпреки това, като че ли стъпваш по облаците и се чувстваш издигнат. Странно, красиво чувство... ", вълнува се премиер-солистът на Софийската опера и балет.

За да изпита това чувство, споделеността е от определящо значение. Хаджитанев е луксозен сътрудник за доста от нашите балетни прими. В две от представленията на " Лебедово езеро " от фестивала " Музи на водата " при започване на август в Панчарево той бе до Венера Христова, по-късно в три спектакъла на " Хиляда и една нощ " от " Опера на върховете " под Белоградчишките скали отново до нея и до Боряна Петрова. Ще забележим коя ще партнира като Гергана на неговия Никола в премиерата на балета " Изворът на Белоногата " от Александър Райчев наесен.

Името на Хаджитанев обаче

 

най-често се римува с това на Марта Петкова,

 

с която са емблематичен дует. " Нашата заварка с Марта е специфична. Познаваме се от деца. Изтанцували сме доста хубави спектакли дружно, гастролирали сме на доста места по света, не стопираме и до ден сегашен. Освен дългогодишния опит в специалността ни свързва и близко другарство в живота. Марта е извънредно обичан мой човек. Може би това способства за тази целокупност, която излъчваме на сцената. Наистина се разбираме с един взор ", доверява балетистът.

Последно двамата танцуваха в " Ана Каренина " по хореография на световноизвестния хърватин Лео Муич за откриването на " Опера Оупън " на Античния спектакъл в Пловдив. Неделими един от различен бяха и в листата за премиите " Импулс " на професионалната танцова общественост в края на юни, когато Марта бе отличена като най-хубава класическа балерина, а Никола – като най-хубав типичен балетист. За всеки от тях тази статуетка е следващата след голям брой предходни.

Той, с изключение на чисто танцувалните, има в сбирката си от " Сребърна лира " до " Златно перо " за принос към изкуствата и културата. В момента обаче ремонтира жилището си и дипломите, грамотите и пластиките са прибрани в папки и кашони. Като завърши, ще ги експонира, само че не прекомерно натрапчиво.

" Няма да е на доста видно място, не обичам по този начин. Може би ще им отделя кътче в спалнята. Не съм от хората, които ще ги окачат по стената всичките. Хубаво е човек да взима награди, само че не те са най-важното ", твърди премиер-солистът.

А кое? " Публиката и страстта на публиката ", не се уморява да повтаря той: аплодисментите след спектакъл; феновете, станали на крака; сълзите в очите и вярата, че ги е докоснал. Един ден пред Народния спектакъл го срещат група гръцки туристи, които по случайност предната вечер са го гледали в " Зорба ". Разпознават го и непринудено стартират да му ръкопляскат. Ето за такива мигове живее актьорът.

Никола нееднократно е споделял, че първото влизане в балетната зала, за ръка с майка му, го е поуплашило, като видял, че е цялостно с девойки. Преодолял сепването и останал, тъй като в ъгъла забелязал собствен другар от квартала, също доведен от родителите си.

При дребните момчета  запознанството с балетното занятие вероятно първоначално постоянно носи детайл на насила. Младият Хаджитанев се оправя с това чувство някъде към IX клас с помощта на учителя си Петър Колдамов, въпреки че той влизал с дървена тояжка в час и не се колебаел да я употребява, с цел да постави завършек на лигавенето в залата. По това време младежът осъзнава смисъла на дисциплината, стартира да се готви за състезания, да остава повече край станката, повече да се разтяга, въобще от всичко по повече.

Следващата фаза на осъзнаване идва, когато незабавно след довеждане докрай на Хореографското учебно заведение го вземат в Софийската опера: годините са тежки, доста млади тела са изтекли в чужбина и към този момент танцуват по света, а у нас има заплаха да се получи дупка в поколенията. Така дебютантът поема сериозните функции още на втория месец в трупата: " Доказах се, влизах от театър в театър,

 

партнирах на всички тогавашни прими –

 

Диляна Никифорова, Веса Тонова, Дарина Бедева... 18-годишен, преди малко излязъл от учебното заведение, да партнирам на такива звезди беше голяма отговорност ".

Откакто прекрачва прага на Операта до ден сегашен негов репетитор е Ясен Вълчанов. " Той ми сподели какво е да си актьор. Доказа ми, че балетът не е единствено придвижване, а страст и душа. Той е виновен за това да стана добър. Както и всеки един театър, безусловно всяко излизане на сцената са ми дали по нещо и са ме създали това, което съм ", благодарен е Никола Хаджитанев.

При благодарностите не не помни да спомене и родителите си. Майка му е работила в киното, татко му е прочут художник – двамата не пропущат негов театър на софийска сцена и не че им е дете, само че са уверени, че е международна звезда. Самият Никола към този момент е татко на възпитаник в Музикалното – предстоящ тромпетист, и си дава сметка те през какво са минали...

С Марта Петкова, която пък е майка на тийнейджърка, не престават да са си скъпи. Мнозина ги считат за двойка и в живота и се изненадват, когато схванат, че не са. Как при тази физическа и прочувствена непосредственост на балетния подиум са се опазили от любовта? Истината е, че не са –

 

имали са красива и буйна връзка

 

в ученическите години, само че дъщерята на Петко Петков от " Трамвай №5 " влиза прекомерно рано в театъра, до момента в който на Никола му остават още три лета, до момента в който приключи. Така някак естествено пътищата им се разминават във времето и пристрастеността се трансформира в нещо друго, може би по-ценно.

" Споделяли сме извънредно доста прекарвания. Давам си сметка, че с нея сме попадали в такива обстановки, в каквито някои хора за 40 години дружно не попадат ", разказва Хаджитанев общата им история, която от време на време е инфарктна. Той си спомня да вземем за пример по какъв начин в Русия изпуснали влака за Саратов, където трябвало да танцуват, и тъй като нямало полети, взели различен трен, който съвсем 24 часа ги търкалял из Поволжието.

Българският премиер-солист е гастролирал и там, където се водят бойни дейности. " Имах спектакли в Донецк и Луганск тъкмо когато беше рецесията с анексирането на Крим. Две седмици по-рано в театъра в Донецк беше паднала бомба. Улиците пусти, хора с автомати, вечерен час – много странна конюнктура, само че в цялото това изключително време театърът беше претъпкан и феновете щастливи ни приветстваха ", връща лентата той.

И прибавя: " Надявам се да не съм прав, само че за съветската просвета следствията от тази война ще тежат с години. Има толкоз положителни актьори там и аз знам, че в този момент те страдат извънредно. Нашият живот в балета е къс и едни две години във война могат да сложат завършек на кариерата ти ".

Никола Хаджитанев в последно време все по-често се замисля за времето, което приижда. " На млади години тялото не те боли, скачаш ужасно, обаче нямаш тази душевна решителност, която се натрупа с годините. После идва интервал, в който си събрал всичко това, само че пък към този момент не си на 20. Кратък е моментът, в който си изцяло съзнателен като актьор и кадърен да направиш всичко в цялостния му искра ", припомня балетистът.

Той към момента е в лекокрилите години – трийсет и... малко. Рано е за носталгия.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР