Често на всеки от нас се налага да се придвижи

...
Често на всеки от нас се налага да се придвижи
Коментари Харесай

8 необичайни средства за обществен транспорт по света

Често на всеки от нас се постанова да се придвижи от точка А до точка Б, като за задачата избираме най-удобното транспортно средство.

В актуалния свят превозът играе голяма роля. Транспортните компании, компаниите за произвеждане на транспортни средства са мощни мотори на икономическия и софтуерния напредък.

Въпреки това, до момента в някои страни можете да намерите такива типове превоз, които наподобяват остарели и даже странни.

За най-странните типове публичен превоз в света споделя 10topbuzz.com.
 Снимка 449601
Източник:

Камбоджа: влакове от бамбук (норри)

Норри е платформа с бамбуков под, инсталирана на оси от остарели колички. Задвижващата ос се задвижва от мотоциклет или мотор от трактора.

Самоделните влакове се движат по еднорелсови жп линии в двете направления.

Ако две платформи се срещнат, пасажерите на едната от тях слизат и махат своята " карета " от релсата, защото тежестта й разрешава да бъде преместена от няколко мъже. След прекосяване на насрещния трафик платформата е също толкоз елементарно се конфигурира на релсите и продължава по маршрута си.

През 2017 година управляващите се пробваха да унищожават този обичаен и неповторим за Камбоджа железопътен превоз, само че не се получи - той беше прекомерно мощно мечтан от локалното население и от туристите. Затова през януари 2018 година норри още веднъж бяха пуснати в придвижване.
 Снимка 449602
Източник:

Кения: Мatatu

Матату наподобява на празненство рейс. Графитно изкуство го украсява извън и от вътрешната страна, звучи мощна музика.

До 1928 година Найроби има максимален брой коли в света на глава от популацията. Нямаше обаче система за публичен превоз, като до 50-те години тя трябваше да се разшири и да се роди Матату.

Тези транспортни средства са пожеланият тип превоз в Кения освен заради външния им тип, само че и тъй като са евтини и комфортни.

В Найроби Матату е всемогъщ. Всеки от тях е декориран с разнообразни изображения, като поп звезди, спортисти и даже религиозни знаци. Местните музиканти също печелят пари от това, че тези рейсове въртят песните им, до момента в който се движат нагоре и надолу по улиците.

Много грижи и пари отиват за основаването на всеки микробус. Някои имат Wi-Fi и тв приемници на борда. Матату се основават от нулата, като нормално се употребява шасито на нов камион.

Към него са прикрепени панели, а художниците ги рисуват извън. В средата на предишното десетилетие държавното управление забрани Матату и мощната музика от съображения за сигурност.

Забраната беше анулирана през 2015 година Още една възбрана бе въведена в края на 2018 година, само че и тя бе анулирана след публични митинги.
 Снимка 449603
Източник:

Нова Зеландия: Shotover Jet

Новозеландските каньони към река Шотовър служат като декор за един от най-вълнуващите способи за пътешестване из Океания. Shotover Jets са основани особено за обиколки на каньоните на едноименната река.

С два V8 мотора и общ потенциал от 700 конски сили, лодката може да доближи скорост до 85 км в час. Вода, засмукана в отворите на дъното, се задвижва и подава през задните дюзи, с цел да задвижва лодката напред. Завъртането на дюзата направлява лодката.

Shotover Jet Services отваря порти през 1965 година като туристическа компания. В началото на 70-те години модернизирали лодките и почнали да оферират приключенско пътешестване.

От 1987 година това е единствената компания, която оперира в каньоните. Всяка от седемте лодки може да транспортира до четиринадесет пасажери, до момента в който повече от 100 хиляди пасажери тестват здравината на нервите си годишно.
 Снимка 449605
Източник:

Тайланд: Тuk Тuk

Тук-тук е най-популярното транспортно средство в Тайланд за пътешестване в градове и курорти. От тайландски думата " tuk tuk " се превежда като " на ниска цена ".

Тук-тук може да наподобява друго в разнообразни градове: от време на време това е триколесно транспортно средство като в столицата Банкок, от време на време това е малко пикапче, да вземем за пример в Патая или Ко Чанг.

Затова в това транспортно средство могат да се возят по едно и също време от двама души до дузина пасажери.
 Снимка 449606
Източник:

Филипини: Jeepney

Jeepney е тип публичен превоз и маршрутно такси във Филипините. В Манила джипните са главният тип такси.

Първоначално това са били американски военни джипове, които са употребявани от военните бази на Съединени американски щати след изгонването на японската войска след Втората международна война.

Автомобилите са били разглобени, носещата рама на джипа е удължена, с цел да се усили потенциалът на пасажерите, след което те още веднъж са обшивани и боядисани. Постепенно това се трансформира в една от особеностите на филипинската просвета.

Джипнито може да побере до 12 души на всяка скамейка, през пиковите часове броят на пасажерите може да бъде повече. Някои пасажери може да са изправени.

Джипните нормално носят артикули на покрива; в селските региони дребни добитък и домашни птици; транспортът на пасажери отвън кабината е противозаконен, обаче покривът постоянно се употребява за транспорт на пасажери.
 Снимка 449607
Източник:

Нидерландия: Амфибус

В страната на лалетата и каналите мощно разпространяване са получили така наречен рейсове - амфибии. Повечето от тях се употребяват за транспорт на туристи, така обитаемоте места на страната са ситуирани наоколо до водни басейни.

И амфибусът има неоспорими преимущества, тъй като разрешава на туристите, без да излизат от рейса, да се насладят освен на екскурзоводски тур по улиците, само че и на разходка с лодка. А самият амфибус е забележителна атракция.
 Снимка 449608
Източник:

Куба: Коко такси

Най-необичайното такси работи по улиците на Хавана, столицата на Куба. Тук и през днешния ден можете да видите велосипедно Coco такси.

Едно такова такси е предопределено за двама пасажери и водач и в действителност е велосипед с купе.

Този вид такси е най-бавният и " прашен ", само че е най-подходящ за туристи, които желаят да се срещнат с локалните атракции.
 Снимка 449609
Източник:

Португалия: Тобоган

Подобно на доста известни туристически атракции, разходката с шейни по планински пътища се корени в предишното. През 19-ти век в Мадейра е било нужда да има подобен тип превоз, с цел да се стигне по-бързо от планинското село Монте до Фуншал.

Тобоганът е изтъкан от върбови клончета и облицован с дървени плазове. Тази конструкция се управлява от двама карейроси- превозвачи от Монте, които форсират шейната по планинския път до 48 км в час.

По традиция мъжете са облечени в напълно бяло, на главите им е сламената шапка на Мадейра, а специфични обувки с дебела подметка им разрешават да стопират на завоите. Маршрутът е почти 2 км и се минава за към 10 минути.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР