Често ли забравяте къде сте оставили ключовете си или кога

...
Често ли забравяте къде сте оставили ключовете си или кога
Коментари Харесай

7 етерични масла, които ще подобрят здравето и умствените способности

Често ли забравяте къде сте оставили ключовете си или по кое време е рожденият ден на ваш непосредствен другар? Случва се на всички нас - и когато се случи, ние се тревожим за деменция или стареене като цяло. Но ново проучване от Калифорнийския университет в Ървайн сподели метод за възстановяване на паметта, концентрацията и умствените качества, тъй че няма защо да се притеснявате: просто започнете да вдишвате аромата на етерични масла! Това пише First for Women.

Невролози от Калифорнийския университет в Ървайн са подложили здрави хора на възраст сред 60 и 85 години на едно от седемте етерични масла (роза, портокал, евкалипт, лимон, мента, розмарин или лавандула) в продължение на два часа, до момента в който спят. Половината от субектите са употребявали флакони, съдържащи най-вече дестилирана вода с малко количество етерично масло; останалите са получили флакони със същите етерични масла в цялостна централизация. След шест месеца маслото с цялостна централизация е подобрило когнитивните качества на субектите с 226% спрямо контролната група. Когнитивната функционалност е термин, който обгръща набор от умствени функционалности, в това число памет, усещане, размишление, взимане на решения и схващане на езика.

Синтия Ву, водещ създател на проучването споделя, че можете да получите същите резултати, като просто включите дифузер и вдишвате ароматите на тези масла в продължение на два часа денем.

И до момента в който откривателите акцентират, че са нужни повече проучвания, с цел да се види дали същият способ може да помогне на тези, които към този момент са диагностицирани с ранна деменция, те споделят, че това е елементарен и на ниска цена метод да отбраните мозъка си с напредването на възрастта.

Друга добра вест е, че етеричните масла могат да ви оказват помощ да подобрите цялостното си здраве в допълнение към когнитивните функционалности.

Етерично масло от розмарин

Намалява напрежението: Японско изследване е открило, че пет дълбоки вдишвания на етерично масло от розмарин понижават равнищата на кортизола с 23% за минути, намалявайки напрежението и повишавайки силата и бдителността. Добавете 3 капки етерично масло от розмарин към памучен тампон и го поставете в чист, празен резервоар за еликсир за устни, по-късно развийте капачката и миришете когато и да е и на всички места.

Увеличава щастието: Според японски проучвания вдишването на свежия мирис на розмарин в продължение на 30 минути покачва равнищата на допамин с 97% - и резултатът продължава през целия ден, увеличавайки щастието и мотивацията. За да ароматизирате въздуха, сварете няколко супени лъжици розмарин в отворена тенджера с вода.

Увеличаване на концентрацията: Шест мудни и дълбоки вдишвания на етерично масло от розмарин ще оказват помощ за възобновяване на умствената изясненост и фокуса. Британски откриватели настояват, че съединяване в маслото от розмарин може да увеличи бдителността, концентрацията и умствената устойчивост единствено за 30 секунди.



Снимка: Freepik

Етерично масло от лавандула

Задълбочава съня: Вдишването на аромата на лавандула освен ни оказва помощ да заспим, само че и усъвършенства качеството на съня. В изследване, извършено в Университета на Минесота в Минеаполис, субекти, които са били изложени на аромата на лавандула през нощта, се разсънват с 87% по-отпочинали от тези, които следват същия график на сън, само че не вдишват аромата. Освен това тези, които са подушили лавандула, са с 37% по-малко склонни да оповестяват за унесеност денем. За да се възползвате от всички преимущества, прибавете няколко капки етерично масло от лавандула към ароматерапевтичен дифузер вечер или леко напръскайте аромата върху чаршафите си преди лягане.

Повишава концентрацията: Изследване, извършено в Университета на Нортумбрия в Обединеното кралство, откри, че съединенията в лавандулата покачват бдителността и концентрацията в границите на 10 минути. Приятен бонус: немски изследвания демонстрират, че ежедневната централизация върху приятни миризми усъвършенства мозъчната функционалност, намалявайки риска от деменция с 50%.

Намалява болката: Втриването на лавандулово масло в сензитивните зони или прибавянето му към ваната може да понижи болката с 58%, настояват откриватели от клиниката в Кливланд. За да извършите масажен лосион, смесете 25 капки масло от лавандула с 50 g всяко масло или лосион без мирис. За да добавите към ваната, първо смесете маслото от лавандула с лъжица шампоан, с цел да го разтворите.



Снимка: Freepik

Етерично масло от портокал

Енергизира: Учените са потвърдили, че портокаловото масло съдържа 26 ароматни съединения, които подтикват симпатиковата нервна система и усилват изгарянето на глюкоза и мазнини в мускулната тъкан, повишавайки силата и издръжливостта за съвсем 2 часа на впръскване. Освен това можете да получите тази изгода, даже в случай че нямате бутилка масло на разположение, като просто отхапете няколко резена портокал или изпиете малко портокалов сок.

Намалява напрежението: Проучване, оповестено в списанието Advanced Biomedical Research, е открило, че миризмата на етерично масло от портокал фрапантно понижава тревогата. Тяхното изследване преглежда пациенти, подложени на елементарна стоматологична процедура, и открива, че тези в групата на портокалова ароматерапия са имали 84% понижение на кортизола в слюнката и 82% понижение на сърдечната периодичност.



Снимка: Freepik

Етерично масло от мента

Ускорява загубата на тегло: Изследване, оповестено в Journal of International Society of Sports Nutrition, открива, че приемът на ментово масло с вода покачва успеваемостта на извършения при мъже спортисти. Освен това, ментата е натурален източник на сила, понижава умората и усъвършенства фокуса, а наред с това потиска апетита и оказва помощ да се заситите по – бързо. Маслото от мента дава чувство за изстудяване, а когато го употребявате локално (просто нанесете на една до две капки на слепоочията и зад врата), може да понижи чувството за болежка. За да облекчите мускулната тресчица, сложете пет до 10 капки към водата във ваната.

Облекчаване на главоболие: Ароматните съединения в мента отпускат спазмираните мускули на врата и скалпа, усилват богатия на О2 кръвен поток към мозъка и успокояват свръхактивните болкови нерви, облекчавайки главоболието също толкоз дейно, колкото болкоуспокояващите, настояват откриватели в International Journal of Preventive Medicine. За да извършите това: смесете четири капки масло от мента с лъжица лосион и масажирайте шията, челото и слепоочието с масажни придвижвания или смесете 10 капки масло с 2 чаши топла вода и масажирайте скалпа си две минути преди измиване с шампоан.



Снимка: Freepik

Етерично масло от лимон

Успокоява раздразнения корем: Бразилски откриватели са разкрили, че дейната съставна част на маслото бързо успокоява раздразнения корем и успокоява центъра на гадене в мозъка. А резултатът е толкоз мощен, че съгласно експертите едно нормално постепенно и надълбоко поемане на етерично масло от лимон може да облекчи даже мощното гадене единствено за 60 секунди. Просто дръжте бутилка етерично масло от лимон на разположение в колата или вдишайте аромата му, като изстискате сока от половин свеж лимон в бутилка с вода.

Намалява безпокойството: В малко изследване, оповестено в списание Explore, откривателите са открили, че когато субектите вдишват етерично масло от лимон 15 минути преди теста, тревогата им понижава с 43,4%. За успокоителен резултат просто разтрийте няколко капки етерично масло от лимон сред дланите си, до момента в който се затоплят, след което вдишайте постепенно и надълбоко четири пъти.



Снимка: Freepik

Етерично масло от евкалипт

Поддържа краката здрави: Измийте и подсушете краката си, след което ги масажирайте с разредено етерично масло от евкалипт (5 капки, смесени с 1 супена лъжица от обичания ви лосион) един път дневно. Австралийски учени споделят, че евкалиптолът, дейната съставна част на маслото, е толкоз мощен противогъбичен сътрудник, че убива гъбичките, които предизвикват обрива, толкоз дейно, колкото кремовете за крайници, отпускани с рецепта.

Повишава имунитета: Ежедневните бани са превъзходен метод да се поглезите в неприятно време. И в случай че добавите 10 капки етерично масло от евкалипт, можете да намалите времето за възобновяване на половина, съгласно изследвания върху животни, оповестени в списание Frontiers of Pharmacology. Според съавтора на изследването Бил Уайт, Ph.D., парните бани дренират синусите и понижават възпалението на дихателните пътища, а ароматните съединения на маслото подтикват имунната система да създава кафези, убиващи вируси (CD8 Т клетки).



Снимка: Freepik

Розово етерично масло

Насърчава релаксацията: Проучване, оповестено в списание Complementary Therapies in Medicine, е открило, че вдишването на аромата на етерично масло от роза в продължение на 40 минути води до доста понижаване на хормона на напрежението кортизол.

Облекчава болката: Ароматът на розовото масло доста понижава болката. В изследване на пациенти, страдащи от бъбречна колика или болежка, обвързвана с камъни в пикочните пътища, учените са открили, че тези, които вдишват аромата на маслото, изпитват трагично понижаване на равнищата на болежка по канара от 1 до 10.

Превод: GlasNews.bg



Снимка: Freepik

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР