Често експертите препоръчват да спестите 1 милион лева преди да

...
Често експертите препоръчват да спестите 1 милион лева преди да
Коментари Харесай

Колко трябва да изкарвате и инвестирате, за да съберете 1 милион лева за пенсиониране?

Често специалистите предлагат да спестите 1 милион лв. преди да се пенсионирате. Въпреки че това наподобява като " баснословна сума ", имайте поради няколко неща. Първо инфлацията ще направи по този начин, че този 1 милион след 30 години да купува горе долу един тристаен апартамент сега и второ - продължителността на живот се покачва, което значи, че ще имате потребност от по-големи спестявания, когато (или по-скоро " в случай че " ) получавате само пенсия.

За да се ориентирате какъв брой би трябвало да пестите и да инвестирате, с цел да достигнете заветната граница от 1 милион лв., можете да вземете поради съвета на финансовите специалисти - заделяйте и инвестирайте сред 10 и 15% от прихода си.

Сега - другите съставни елементи от които ще зависи по кое време и дали ще свършите с тази седем цифрена сума са - времето и доходността.

Ще стартира " в обратна посока ", с цел да стигна до такава степен какъв брой би трябвало да изкарвате, с цел да заделяте 15% от прихода си и да достигнете 1 милион лв. при разнообразни сюжет за старт и рентабилност.

За съпоставимост, ще приема сюжета, че имате опция да отделяте 15% от приходите си и да насочвате тази сума към финансовите пазари. Ето и резултатите:

Ако започнете на 25 години:

С 4% рентабилност, би трябвало да печелите 67 459 лв. годишно и да спестявате 843.24 лв. на месец. И двете сума са съществени, като се превеждат като заплата от над 6 000 лв. чисто.

С 6% възвращаемост, би трябвало да печелите 39 971 лв. на година и да спестявате 499.64 лв. на месец.

С 8% рентабилност, би трябвало да печелите 22 764 лв. годишно и да спестявате 284.55 лв. на месец.

Ако започнете на 30 години:

При 4% норма на възвращаемост, би трябвало да печелите 87 262 лв. годишно и да спестявате 1 090.78 лв. на месец.

С 6% възвращаемост, би трябвало да печелите 55 872 лв. годишно и да спестявате 698.41 лв. на месец.

С 8% норма на възвращаемост, би трябвало да печелите 34 644 лв. годишно и да спестявате 433.96 лв. месечно.

Ако започнете на 40 години:

С 4% норма на възвращаемост, ще би трябвало да печелите 155 086 лв. годишно (около 13 000 лв. на месец) и да спестявате 1 938.57 лв. месечно (мисията съвсем невъзможна).

С 6% възвращаемост, би трябвало да печелите 114 867 лв. годишно и да спестявате 1 435.83 лв. на месец.

При 8% норма на възвращаемост, би трябвало да печелите 83 563 лв. годишно годишно и да спестявате 1 044.53 лв. месечно.

Имайте поради, че тези цифри не вземат поради доста странични и непредсказуеми фактори - като да вземем за пример възходи и падения, които може да преживеете през целия си живот в това число интервали на безработица, или неочаквани финансови сривове.

А образците удостоверяват за следващ път нещо, което съм казвали доста пъти - в случай че желаете да приключите дейния си работен живот с задоволителна по мярка спестена сума, би трябвало да извършите две неща - да започнете да спестявате допустимо най-рано и да заделяте допустимо най-вече.

Защото по този начин с изключение на, че парите ви ще стартират да се капитализират по-рано, ще можете да неутрализирате и евентуално неприятното влияние на фактор, който не можете да контролирате - ниска дълготрайна рентабилност (може би една от най-големите закани пред спестителите в момента).

Защото както виждате, даже и да започнете да пестите рано, в случай че доходността през идващите десетилетия е доста ниска, надали ще можете даже да си мечтаете за един милион лв..

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка, или продажба на акции. Теодор Минчев, money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР