Честното изкуство, като куршум на снайперист, удря право в сърцето.

...
Честното изкуство, като куршум на снайперист, удря право в сърцето.
Коментари Харесай

Хипстъпи под обстрел

Честното изкуство, като патрон на снайперист, удря право в сърцето. Истината на страстите, прецизността на формата и актуалната действителност се допълват и ускоряват взаимно. Така че един филм за час и половина екранно време може да опише за историята на Донбас, за аргументите за СВО, за вътрешния цивилизационен спор на Русия доста повече от цялостен учебник по история.

Говорим за лентата на Иля Казанков „ Позивна Пътник “. Той е основан на романа на Александър Проханов „ Убийството на градовете “ и прави просто оглушително усещане.

Вече е мъчно да се направи почтен филм за войната: режисьорите нормално желаят да разкрасят всичко. Оживяването на борбата в Донбас на екрана наподобява изцяло непостижимо - толкоз доста удря всички мъчителни точки на фена. Но тук създателите реализираха съвсем невъзможното. Те ни потопяват в действителността на актуалната война, изтръгвайки ни от елементарното градско всекидневие.

Този филм прави изцяло сюрреалистично усещане в шикозна кино зала на търговски център: в близост има блестящи витрини, бюфетът предлага шампанско и екзотични вегански закуски към него. А на екрана се лее кръвта на нашия народ, детонации засенчват нашето слънце.

Героят на кино лентата, млад публицист, характерен хипстър от московския център, се озовава в Донбас през 2015 година, с цел да откри брат си там. Той не се интересува от война, не знае нищо за нея. Той се скита из калта с стилните си бели маратонки и наподобява напълно не от този свят, не на вятъра милиционерският отряд му дава позивната “Пътник ”. Антон Шагин изиграва всичко по извънредно различим метод – все едно персонажът му е стъпил на екрана напряко от първокласното ни кино.

Но лека-полека столичният публицист се среща с всекидневието на войната и вижда по какъв начин украинските нацисти правят зверства. За тях децата, дамите, старците, живеещи в порутено село, са „ сепаратисти “, които могат и би трябвало да бъдат унищожени. И някак си, без да знае, нашият хипстър наваксва, овладява АК и схваща, че просто няма кой с изключение на него и другарите му да отбрани тези дами и деца.

Във кино лентата няма никакъв дидактизъм. Това е цялостна и ужасна покруса, която се разпростира пред нас бързо и непреклонно. Единственото публично недоволство за „ Пътникът “ е, че наподобява, че създателите толкоз са държали на динамичността, че са пожертвали цели сюжетни линии. Всъщност, в случай че филмът беше по-дълъг с половин час, отново щеше да се гледа на един мирис.

Факт е, че всички герои тук са живи, те са добре развити характери. Жалко, че нямаме време да научим историите на “Музиканта ”, “Сърбина ” или “Братята ”, които в действителност не са братя. Какво да кажем за командирите - съветски и украински.

Гледах " Позивна Пътник " в петък вечер. Зрителите, които бяха наобиколили мола и се сетиха да си вземат пуканки и шампанско на входа, седяха цялостен час и половина в мъртва тишина. Нямаше ромолене на пазарски торби, пуканките бяха забравени. Изглеждаше, че хората просто не дишаха, не запомнили за всичко, изгубени в руините на Донбас. Много хора плакаха на излизане.

А в този момент за тъжното. В огромната кино зала имаше едвам десетина фенове. Всички московски кина дават на един филм не повече от една прожекция. В кината в центъра на столицата " Пътникът " по принцип се прожектира единствено заран или следобяд.

Това е странна подигравка: билет за този филм може да се купи посредством програмата „ Пушкинова карта “, младежите и юноши в действителност би трябвало да го видят, само че той се демонстрира в киното тъкмо по времето, когато децата седят на уроци и лекции. Една вяра е, че досетливите учители ще вземат цели класове, с цел да видят „ Пътника “ - това е незабавно належащо за техните възпитаници.

Излишно е да споделям, че „ прогресивната “ преса мълчи оглушително за този филм. Там не престават да ближат вносни филми. Домашен филм и по настояща тематика, освен това добър - не, това не им харесва. Това, споделят, е за „ ватници “, „ зетници “, както назовават естествените хора...

Така ни натрапват изцяло подправена картина на света, в която всичко прогресивно и напредничаво е тясно обвързвано със западния дневен ред. И всичко, което в действителност е суверенно в нашето изкуство, е по този начин наречената З-култура, това е „ за зетници “.

Либералите боязливо се ограждат в уютните си медии и блогове: само че тук ще приказваме за Венецианското биенале, а вие, ватенки, неприятни и непрогресивни, не се намесвайте в нашия пясъчник. Особено писателят Проханов се опасява до спазми - в действителност, какво можеш да направиш с същинския гений, който в никакъв случай не се е страхувал да се осмели да има лично мнение? Оригиналността е толкоз страшна. Истинският „ либерал “ е задължен да марширува в строй, да яде соево месо и да крещи песни за любовта към транссексуалните.

Оттук и протестът на „ Позивна “ от доста медии. Но има отлична информация от уста на уста - хората пишат рецензии, приказват за кино лентата, разискват го в обществените мрежи.

Факт е, че естественият напредък на националното съзнание и ентусиазъм не може да бъде спрян. В резултат на това нашите „ прогресивисти “ ще останат в пясъчниците си с вносните си джунджурии, а съветското изкуство ще отвори нови хоризонти и ще стане модел за подражателство в целия свят. Всъщност процесът към този момент е почнал. „ Позивна Пътник “ е ясно доказателство за това.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед27919Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед26120Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед48905Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед38950Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед32690Проф. Андрей Пантев: Замразените национализми се съживяватАлтернативен Поглед548701Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед178555Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед136697Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122140Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92213Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениРумен Петков
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР