Честно казано можем да сравним преговорите за Брекзит като с

...
Честно казано можем да сравним преговорите за Брекзит като с
Коментари Харесай

Брекзит и логиката на интернет

Честно казано можем да съпоставим договарянията за Брекзит като с това да искаш да се откажеш от интернет – можеш да го направиш, само че опонира на здравия разсъдък – по тази причина и буксуват на всеки стадий. Това определение в коридорите на Европейския парламент даде във вторник някогашният министър-председател на Финландия и претендент за номинацията на Европейската национална партия (ЕНП) за неин „ шпиценкандидат “ на изборите следващата година Александър Щуб. Въпросът към него несъмнено беше обвързван с упованията му за развръзка от протичащото паралелно съвещание на Европейския съвет в Брюксел и отговорът му беше тъкмо толкоз технократски, колкото може да се чака от един финландски политик. Щуб напомни, че процесите в Европейския съюз постоянно минават през три стадия – рецесия, безпорядък и намиране на оптимално решение в последния миг, поради което всички би трябвало да останат трезвомислещи. Както казахме, удобен финландец. И с доста тъкмо резюме на какъв стадий се намират договарянията сред Брюксел и Лондон за излизането на Англия от Европейски Съюз – всичко плува в море от необхватен безпорядък!

Темата Брекзит несъмнено господства диалозите в първата вечер на Съвета в сряда, когато английският министър председател Тереза Мей направи ревюто си пред останалите 27 европейски водачи. И продължи да е съществена в коридорите редом на идващите въпроси, предмет на внимание на Европейския съвет в четвъртък, откакто в отговор на упованията на болшинството наблюдаващи се оказа, че нова стъпка напред не е направена. Извънредна среща за сключване на окончателното съглашение за Брекзит идния месец няма да има, заради липса на самото съглашение. Най-вече тъй като без да продължава да дава опция, Лондон се запъна върху контрактуваната към този момент запасна уговорка за границата в Северна Ирландия. Която планува при положение, че не се стигне до дефинитивно съглашение преди 29 март 2019 година, когато Обединеното кралство няма към този момент да е член на Европейски Съюз, тази част от него въпреки всичко да остане част от Единния пазар и Митническия съюз, с цел да няма официално разграничителна вадичка на Смарагдовия остров. Последното е и гаранция в мирното съглашение в Ирландия, което точно включва и премахването на границата сред Ейре и Севера. Но в този случай ще значи слагането на такава сред Англия и Северна Ирландия.

В последна сметка специфичното съвещание на Съвета не бе напълно „ безплодно “. Тереза Мей се съгласила на отдавнашно предложение на Брюксел, че преходният интервал, в който ще се ползват бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия – когато бъдат дефинирани – може да бъде продължен и оттатък 31 декември 2020 година Тук е належащо повторното конкретизиране, че английският министър председател предлага удължаването на интервала на използване на хипотетичната договорка с Европейски Съюз, без да има още изясненост в какво ще се състои и ще се стигне ли изобщо до дефинитивно съглашение, по което към момента не съумява да се разбере с Брюксел. Реакцията от европейска страна на новината беше меко казано безразличие.

За сметка на това от другата страна на Ламанша се чу писък до небето, който отекна и до Брюксел. Предложението на което се съгласява Мей, значи удължение на преходния интервал, по време на който ще се ползват или, както е тръгнало, занапред ще се изглаждат новите търговски връзки сред Англия и Европейски Съюз, през което време страната към момента е част от Единния пазар и Митническия съюз, само че няма да е страна член и да взе участие във вземането на решения. И също по този начин по никакъв метод не дава решение на обстановката с границата в Северна Ирландия. Всичко това естествено опонира на концепциите на хардлайн-Брекзитарите в ръководещата във Англия консервативна партия на Тереза Мей. Дори и всичко още да е единствено на равнище оферти. И се чу познатият тон от наточвани кинжали. Още повече, че удължение на престоя на Англия в Единния пазар и Митническия съюз с преходния интервал оттатък края на 2020 година, ще значи страната да е най-малко за малко част от идната бюджетна рамка на Европейски Съюз 2021-2027 година А това ще значи спомагателни вноски в бюджета на Европейски Съюз. Върху които, поради че Англия към този момент не е официално страна член, няма да се ползва отстъпката за вноската, която Маргарет Тачър издейства преди над 30 години. И започнаха да се изваждат суми до 20 милиарда евро спомагателни средства, които Лондон ще би трябвало да вземе от бюджета, настрана от неустойката от близо 50 милиарда евро.

Същевременно и френското, и английското държавно управление оповестиха тази седмица, че форсират въвеждането на превантивни ограничения за след 29 март 2019 година, ако не се стигне до дефинитивно съглашение сред Брюксел и Лондон за Брекзит с конкретизиран временен интервал и написани стадии на използване – по този начин де, сериозният метод.

Никога не е късно за белгийска бира


Приятен миг съпътства особено отдадената на Брекзит първа вечер на съвещанието на Европейския съвет. След формалната вечеря, последвала ревюто на Тереза Мей, на която английския министър председател бе поканена, с цел да имат опция сътрудниците й да обсъдят чутото, немския канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон бяха засечени в компанията на министър председателите на Белгия и на Люксембург, да отмарят с белгийска бира и пържени картофки на брюкселският площад „ Гранд Плас “. Наблюдатели разясниха, че за вечер, отдадена на Брекзит, Меркел и Макрон са прекарали пет пъти повече време за почивка, в сравнение с е траяло близо 20-минутното ревю на Тереза Мей, от което незабавно е станало ясно, че и този път нищо няма да излезе от диалозите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР