Честита Нова галактическа година, следващата ще бъде след само 250

...
Честита Нова галактическа година, следващата ще бъде след само 250
Коментари Харесай

Честита Нова галактическа година! Следващата ще е след 250 милиона лазарника

Честита Нова галактическа година, идната ще бъде след единствено 250 милиона лета.

От НАСА оповестиха, че към този момент нашата вселена Млечен път е направила цялостно завъртане към оста си и това се случва на всеки 250 милиони години.
Ръкав
Нашата слънчева система се намира в един от ръкавите на Млечния път. И към този момент е приключил цялостният цикъл на завъртане, който трае 250 милиона години. Така (поне съгласно водещите теории) нашата Земя също е навършила пълноправие и към този момент има зад тила си 18 космически години. За съпоставяне – динозаврите са се появили при започване на предходната галактическа година, а най-големият им напредък е бил надлежно през месеците „ май и юни “, когато Слънцето и надлежно Земята са се намирали на другия завършек на Млечния път.
 Схема на Млечния път сред пояса на Гулд, в ръкава Орион е Слънцето. Схема на Млечния път сред пояса на Гулд, в ръкава Орион е Слънцето. Снимка: NASA
Слънчевата система се намира на към 26 800 – 27 900 светлинни години от центъра на галактиката в ръкав, носещ името Орион. Различните ръкави се завъртат за друго време към центъра, най-отдалечените елементи го вършат за към 360 милиона години. Слънцето се намира във вътрешната част на ръкава Орион.
Спорове
Има много разногласия към нашата вселена. Предполага се, че звездите в нея са сред 100 милиарда и 400 милиарда, което в действителност си е голяма разлика. Затова доста учени одобряват позиции по средата – към 200 милиарда (което въобще не значи, че са покрай цифрата).

Смята се, че млечният път е с диаметър сред 100 000 и 120 000 светлинни години. Възрастта на галактиката ни се допуска, че е към 13,2 милиарда години. Скоростта, с която Млечният път като цяло се движи е към 600 километра в секунда.
Стрелец
В центъра на Млечния път има доста натоварен радиоизточник и множеството теории гласят, че става въпрос за свръхмасивна черна дупка. Тя е наречена Стрелец А по името на съзвездието, в което се вижда от Земята. Водещите теории настояват, че всички спираловидни галактики, каквато е и нашата, както и елипсовидните, се въртят към черни дупки. Стрелец А гълта всички звезди и планети, които се приближат до нея.

Млечният път и спираловидната вселена Андромеда образуват система, към която гравитират по-малки галактики и мъглявини. Теориите гласят, че някъде сред 3 и 4 милиарда години Млечният път и Андромеда ще се сблъскат, а по-късно ще образуват една огромна вселена. Предположенията са, че множеството звезди, включително и Слънцето, няма да се ударят с други и сливането ще протече относително спокойно и безшумно, написа " Телеграф ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР