Чешкото председателство в Съвета на ЕС ще има за приоритет

...
Чешкото председателство в Съвета на ЕС ще има за приоритет
Коментари Харесай

Чехия иска план Маршал за Украйна

Чешкото председателство в Съвета на Европейски Съюз ще има за приоритет организирането на среща на върха за възобновяване на Украйна и използване на проект " Маршал " за страната. Това разгласи чешкият министър председател Петр Фиала, оповестява " Франс прес ".

От началото на юли Чехия поема от Франция шестмесечното ротационно председателство на Съвета на Европейски Съюз, а на 1 януари следващата година ще съобщи председателската роля на Швеция.

Бихме желали да организираме среща на върха за следвоенното възобновяване на Украйна с проект " Маршал " за Украйна в наличието на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи Фиала.

Той обаче разясни, че авансово изискване за такава среща е мирът в Украйна.

Фиала открои като бъдещи цели на новото председателство ръководството на бежанската рецесия, следвоенното възобновяване на Украйна, енергийната сигурност, усилването на европейската защита и сигурността на киберпространството.

Трябва да продължим натиска върху Русия, да запазим европейското единение по този въпрос и да продължим поддръжката за Украйна, безапелационен бе чешкият министър председател.

От началото на съветската инвазия на 24 февруари Чехия е подслонила 300 000 украински бежанци и е изпратила на Украйна оръжия за 142 милиона евро.

За проект " Маршал " за Украйна още през март заприказва и Германия.

Съгласно проекта " Маршал ", прибавен след Втората международна война, Съединените щати дават на Европа днешния еквивалент на към 200 милиарда $ за четири години за икономическа и техническа помощ.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР