Чешкото правителство включи главата на Руската православна църква патриарх Кирил

...
Чешкото правителство включи главата на Руската православна църква патриарх Кирил
Коментари Харесай

Чехия включи руския патриарх Кирил в списъка си със санкции

Чешкото държавно управление включи главата на Руската православна черква патриарх Кирил в листата си със наказания поради поддръжката му за съветското настъпление в Украйна, заяви Ройтерс, като цитира изказване на министъра на външните работи на Чехия Ян Липавски.

76-годишният патриарх Кирил е вписан с гражданското си име Владимир Михайлович Гундяев в листата със наказания, оповестен на уеб страницата на чешкото министерство на външните работи.

Включването му в листата значи, че на съветският свещеник към този момент е неразрешено да влиза в Чешката република, която е страна членка на Европейски Съюз и НАТО, както и да прави каквито и да е било финансови преводи с жители на централноевропейската страна.

" Честите му обществени изявления в поддръжка на войната в Украйна, опрощаването на жестокостите, осъществени от съветските войски там, са ясни доказателства, които са обществено налични ", съобщи Липавски на конференция, излъчена по малкия екран.

Патриархът е непосредствен съдружник на президента Владимир Путин и твърдо поддържа войната в Украйна, в която бяха убити десетки хиляди хора, а милиони бяха прогонени от домовете си. Москва отхвърля обвиняванията, че нейни сили са направили военни закононарушения в Украйна.

Миналата година 27-те страни членки на Европейския съюз се пробваха да включат патриарх Кирил в листата си със наказания, само че страните не съумяха да реализират единогласие, защото Унгария се опълчи на решението, напомня Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР