Чешкото правителство планира да закупи 24 стелт изтребителя F-35 за разходи за отбрана от 6,5 милиарда долара

...
Чешкото правителство одобри план за закупуване на 24 модерни изтребителя
Коментари Харесай

Чешкото правителство одобри план за закупуване на 24 модерни изтребителя F-35, произведени в САЩ в сделка, оценена на приблизително 6,5 долара bn, най-големият отбранителен договор, подписван някога от Чешката република, който ще доведе до значително увеличаване на военния капацитет на страната и интеграцията в НАТО.

Чешкият премиер Петр Фиала каза пред репортери в сряда, че първите свръхзвукови стелт изтребители ще пристигнат до 2031 г. и армията на страната ще разполага с всичките 24 самолета до 2035 г.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента. Американските власти молят местните жители за помощ при намирането на изчезналия самолет F-35„Как губите F-35?": Американската армия все още търси изчезналия самолетОтломки от американски изтребител F-35 открити ден след като пилотът се катапултира от боен самолетИзраел ще купи нов флот от изтребители F-35, финансиран от помощ от САЩкрай на списъка

„Първите F-35 ще бъдат готови през 2029 г. и тогава нашите пилоти ще започнат да се обучават с тях в Съединените щати“, каза Фиала.

Фиала каза, че F-35 „ще решат бъдещето на нашите тактически военновъздушни сили за десетки години напред“.

„За нашата отбрана е важно да засилим връзките си със съюзниците от НАТО“, каза той.

С придобиването на F-35 „ние казваме на нашите съюзници, че приемаме отбраната на нашата страна сериозно и че те могат да разчитат на нас“, каза той в изявление в социалните медии.

„При сравнение на възможностите на самолетите и техния експлоатационен живот с цената, няма по-добро решение за изпълнение на задачите на тактическата авиация на армията на Чешката република за следващите десетилетия“, добави той.< /p>

Държавната телевизия Radio Prague International заяви, че закупуването на F-35 „ще бъде най-големият отбранителен договор, подписван някога от (Чехия)“.

Държавният департамент на САЩ одобри продажбата на самолети F-35, боеприпаси и свързано оборудване на Чешката република през юни на фона на плановете на страната да замени 14 наети изтребители JAS-39 Gripen от Швеция, които в момента се използват от чешката армия .

Министърът на отбраната на Чехия Яна Чернохова каза, че държавата ще плати 150 милиарда чешки крони (6,47 милиарда долара) за самолета до 2034 г., сметка, която включва цената на самолета, обучение на пилоти, боеприпаси, надстройки на военновъздушната база Часлав в Централна Чехия и гориво.

Член на Европейския съюз и НАТО с население от около 10,5 милиона души, Чешката република е предоставила значителна военна помощ на Украйна след нахлуването на Русия, включително самолети, танкове, артилерийски гаубици, бронирани превозни средства и боеприпаси.


В замяна на военната си помощ за Киев Прага получи произведени в Германия танкове Leopard и финансова компенсация от САЩ и ЕС.

Началникът на генералния щаб на чешките въоръжени сили генерал-лейтенант Карел Река каза, че новите самолети ще гарантират, „че в случай на нужда ще успеем да се защитим ефективно срещу агресия, заедно с нашите съюзници“.< /p>

Съобщението за сделката за F-35 идва, когато чешкото правителство планира да похарчи два процента от своя брутен вътрешен продукт за отбрана, в съответствие с обещанието си за НАТО.

Произведени от Lockheed Martin и оборудвани със стелт технология против откриване, F-35 се използват в НАТО, но също така и в Австралия, Япония, Израел и Южна Корея. Други страни, включително неутрална Швейцария, също са подписали сделки за закупуване на самолетите, които бяха пуснати през 2006 г.

Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на правителството на САЩ заяви през юни, че F-35 ще „подобрят отбранителните способности на Чешката република, както и ще подкрепят операциите на НАТО, като предпазват от съвременни заплахи и поддържат постоянно присъствие в региона“.

Чешката армия наскоро купи произведени в САЩ бойни хеликоптери Viper и многоцелеви хеликоптери Venom, заменяйки остарелите хеликоптери Ми-24, произведени в Русия, някои от които изпрати в Украйна.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР