Чешкото правителство на премиера милиардер Андрей Бабиш реши да подаде

...
Чешкото правителство на премиера милиардер Андрей Бабиш реши да подаде
Коментари Харесай

Чешкото правителство на милиардера Бабиш подава оставка

Чешкото държавно управление на премиера милиардер Андрей Бабиш реши да подаде оставка, откакто във вторник не съумя да получи избор на доверие от Народното събрание, заяви Ройтерс.

Правителството ще извършва отговорностите си до назначението на нов кабинет от президента Милош Земан. Негов представител сподели, че той ще одобри оставката на държавното управление до края на седмицата.

При гласуването на вота на доверие във вторник „ срещу “ бяха 117 депутати от 8 партии в 200-местния парламент. Те обясниха, че го вършат поради обвиняванията против милиардера в машинация. Правителството бе подкрепено от 78-те депутати на партията АНО на Бабиш.

Полицията упреква Бабиш, който е магнат в региона на химическата и хранително-вкусовата индустрия и има значими медии, в машинация с евросубсидии, предопределени за дребния и междинен бизнес, в размер 2 млн. евро. Милиардерът отхвърля да има виновност. Очаква се Народното събрание да реши дали да снеме имунитета му в петък.

Преди време президентът Земан сподели, че ще връчи втори мандат на Бабиш за сформиране на държавно управление, само че изиска да си обезпечи поддръжката на най-малко 101 депутати.

Лидерът на АНО има намерение незабавно да стартира договаряния с другите партии в Народното събрание. Анализатори позволяват, че Бабиш може да получи поддръжката на комунистите и на социалдемократите, които имат общо 30 депутати в долната камара. Социалдемократите обаче слагат условия - Бабиш да не е министър председател, а АНО да се откаже от министерствата на правораздаването, вътрешните работи и финансите.

Разговорите за ново държавно управление може да се проточат и поради вероятното овакантяване на президентския пост от Земан. На първия кръг от изборите за държавен глава той получи 38,75%, като на балотажа на 26-27 януари ще се изправи против Иржи Драхош - някогашен началник на Чешката академия на науките, получил 26,51 на 100.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР