Чешкият президент Милош Земан възнамерява да номинира Андрей Бабиш за

...
Чешкият президент Милош Земан възнамерява да номинира Андрей Бабиш за
Коментари Харесай

Чешкият президент Милош Земан ще номинира за втори път Андрей Бабиш за премиер

Чешкият президент Милош Земан има намерение да номинира Андрей Бабиш за повторно за министър председател доникъде на юни, с цел да се опита да форсира съставянето на ново държавно управление, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Центристката партия АНО на Бабиш подписа с левоцентристката Социалдемократическа партия съдружно съглашение, което би трябвало да бъде утвърдено от редовите социалдемократи на вътрешнопартиен референдум. Резултатите от него се чака да бъдат оповестени на 15 юни.

" Със сигурност ще предлагам Андрей Бабиш за министър председател преди 15 юни ", сподели Земан пред чешката телевизия.

За първи път Земан предложи Бабиш за министър-председател през декември, само че неговият кабинет не получи доверие в Народното събрание през януари и ръководи като служебно държавно управление. За да изиска ново гласоподаване на доверие, Бабиш би трябвало да получи нов мандат от президента, показва Ройтерс.

Преди да влезе в политиката през 2011 година, Бабиш беше предприемач милиардер. Той бе упрекнат от полицията, че преди 10 години нелегално е получил европейски дотации за дребен бизнес. Бабиш отхвърля тези обвинявания.

Партията АНО завоюва най-вече места в Народното събрание на изборите предишния октомври, само че не разполага с болшинство. Евентуалната коалиция със СДП също няма да има болшинство - тя ще разполага с 93 от общо 200 депутатски места в долната камара на Народното събрание и ще има потребност от поддръжката на дребната Комунистическа партия.

Видни социалдемократи се оповестиха срещу коалиция с Бабиш и слагат изискване той да подаде оставка, в случай че бъде приет за отговорен във финансови измами, прибавя Ройтерс.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР