Чешката полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да

...
Чешката полиция използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да
Коментари Харесай

Поне 20 ранени в Прага при сблъсъци на полиция с протестиращи срещу ограничения за коронавируса

Чешката полиция употребява сълзотворен газ и водно оръдие , с цел да разпръсне стотици нападателни протестиращи , които ги нападнаха след протест в неделя в Прага против държавни ограничавания за закъснение на разпространяването на ковид, оповестява АП.

Поне 20 дупи са ранени при конфликтите, избухнали откакто няколко хиляди души, в това число футболни почитатели и на хокей на лед, се събраха на площада на Стария град, за да осъдят рестриктивните мерки, които включват възбраната за спортни надпревари и затварянето на питейни заведения и заведения за хранене .

Публичните събирания на повече от шест също са неразрешени, само че до 500 души могат да показват, в случай че са разграничени на обособени групи от 20 и носят маски за лице.

Много от стачкуващите нямаха маски за лице. След като полицията съобщи, че броят им надвишава 500, уредниците прекратиха митинга .

Но някои протестиращи остават и на площада , хвърляйки бомбички, бирени бутилки, камъни и разнообразни други предмети по полицията.

Чехия е изправена пред рекорден скок на коронавирусните инфекции през последните седмици, което я прави една от най-тежко засегнатите страни в Европа .

Правителството ще изчака минимум две седмици, преди да реши дали да подреди цялостно блокиране , с цел да спре епидемията си, съобщи в неделя вицепремиерът Карел Хавличек

В събота Чехия заяви за 8 713 нови случая на ковид, което е най-големият общ дневен брой през уикенда. А Европейският център за профилактика и надзор на болесттите съобщи, че е записал 828 случая на 100 000 население през последните две седмици, повече от 10 пъти в съпоставяне със прилежащата Германия.

" Тази седмица няма да вземем решение за блокиране. Ясно казахме, че ще изчакаме (до 2 ноември) за резултати ", изясни Хавличек.

Вътрешният министър Ян Хамачек разяснява, че комбинацията от нови ограничения би трябвало да помогне за понижаване на R-числото, което мери междинното разпространяване от един инфектиран човек, с 30-40%. Число над 1 демонстрира експоненциално нарастване, а актуалният ритъм се прави оценка на към 1.4.

 В Прага армията гради полева болница поради ковид
В Прага армията гради полева болница поради ковид

Дори и в най-хубавия случай чешките лечебни заведения ще доближат потенциал в границите на две седмици
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР