Чешката енергийна компания ЧЕЗ очевидно все по-силно желае да напусне

...
Чешката енергийна компания ЧЕЗ очевидно все по-силно желае да напусне
Коментари Харесай

Гинка Върбакова пак напира за ЧЕЗ

Чешката енергийна компания ЧЕЗ явно все по-силно желае да напусне българския пазар. Това се вижда и от последните планове на централата й в Прага да смени надзорния съвет на българското си сдружение "ЧЕЗ Електро " още в края на този месец. Плановете на чехите са в надзора да влезе като ръководител Гинка Върбакова - притежател на компанията "Инерком ", която желае да закупи активите им у нас. В надзорния съвет е планувано да влязат и други нови попълнения все близки до Върбакова. А другояче, "ЧЕЗ Електро " е сдружението, което доставя с ток Западна България. Колкото до електрическата мрежа, тя е благосъстоятелност на "ЧЕЗ Разпределение " и в него за момента не са планувани промени в управлението. (Причината за това може би е в събитието, че точно то дава отговор за сериозната енергийна инфраструктура.)

Казано по-конкретно, Върбакова може да влезе публично в ръководството на ЧЕЗ след 27 ноември - за тогава е планувано изключително общо заседание на компанията. Предложението идва от двама от шефовете на "ЧЕЗ Груп " - Мартин Новак и Томаш Плескач. Очаква се на събранието да бъдат освободени като членове на надзора Карел Клусак, Ростислав Дижа, Томаш Пектор и Мартин Маречек. Техните места ще се заемат от Гинка Върбакова, Маринела Пенева, Екатерина Марчокова-Стоянова и Илиян Скарлатов.

Стоянова е взела участие в ръководството на фотоволтаичния бизнес на "Инерком ", а Пенева взе участие в ръководството на четири от сдруженията в групата на "Инерком ". Фирмата на Скарлатов пък консултираше и структурираше финансовата част от договорката на Върбакова с ЧЕЗ.

Надзорният съвет може да бъде заменен единствено при изискване, че "Инерком България " ЕАД придобие 67% от капитала на сдружението. В проекта за осъществяване на общото заседание е записано, че решението ще влезе в действие от датата, на която въпросното придобиване стане факт.

Такива са желанията, само че действителността е много по-различна. Чешката страна пробва по всякакъв начин да завърши договорката, единствено че според периодите още през октомври трябваше да е ясно финансирането на договорката. Въпреки че тя се води съгласно чешкото законодателство, глоба за нея би трябвало да има и от българската Комисия за защита на конкуренцията. А тя на два пъти към този момент се произнася срещу нея. Оттук идва и нелогичността на желанията да се прави изключително общо заседание и да се сменя надзорът в ЧЕЗ, без да има изясненост дали "Инерком " ще е притежател на активите.

Според предварителния контракт, девет месеца след неговото сключване българската компания би трябвало да заплати цялата сума по договорката, която е за близо 340 млн. евро. Плащане обаче е малко евентуално да има преди Върховният административен съд, където "Инерком " и ЧЕЗ апелират решението на Комисия за защита на конкуренцията, да се е произнесъл по проблема. Делото е планувано за май 2019 година.

Никак не е изключено възелът към продажбата на чешките активи в България да се разплита по политически път. Скандално е Гинка Върбакова и част от нейния екип да влизат в ръководството на ЧЕЗ, съобщи депутатът от "БСП за България " Елена Йончева. Тя напомни, че в края на март министър председателят Бойко Борисов ни уверяваше, че страната е поискала да взе участие в договорката. Самата Върбакова даже разгласи тогава, че министър председателят желае да има цялостен надзор върху договорката, добави Йончева. Тя реторично попита кой е предложил на ЧЕЗ Гинка Върбакова и нейния екип тъкмо в този момент.

Чешката страна също се тресе от кавги около тази история. В последните месеци управлението на "ЧЕЗ Груп " бе заменено, а министър председателят Андрей Бабиш се е изнервил в допълнение около забавянето на продажбата. До наскоро част от дребните частни акционери в компанията не бяха удовлетворени от избора на "Инерком " за покупател.

Всъщност в енергийните среди у нас се приказва, че Гинка Върбакова към този момент импровизирано ръководи ЧЕЗ в България. Така или другояче, при започване на ноември бе освободен Ярослав Бергер, член на управителния съвет на "ЧЕЗ Електро " и на негово място пристигна Димчо Станев, който стана изпълнителен шеф и ръководител на УС. Месец по-рано като член на управителния съвет бе освободена и Кремена Стоянова - дълготраен чиновник на компанията. Нейното място бе заето от Леон Връшка.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР