Чесънът притежава няколко качества, които ни карат често да го

...
Чесънът притежава няколко качества, които ни карат често да го
Коментари Харесай

Защо чесънът се отразява толкова зле на дъха ни

Чесънът има няколко качества, които ни карат постоянно да го включваме в менюто си. Преди да попадне в организма ни, чесънът има прелестен мирис и прави храната апетитна, а антибактериалните му свойства способстват за положителното ни здраве.

Но тези изгоди имат висока цена - от нас стартира да се носи неприятна миризма, която отблъсква стоящите наоколо до нас. Това се дължи на няколко химични реакции и съдържащи сяра субстанции.

Докато скилидката чесън е цяла, тези субстанции към момента не са се образували. Но щом нарушим целостта ѝ, незабавно се освобождава ензим, наименуван алиназа. Той трансформира молекулите на алиина, които по природа нямат мирис, в миризливото вещество алицин. На алицина се дължи миризмата на пресния чесън и от него потегля каскадата, водеща до неприятния мирис в устата ни.
 Снимка 419865

Алицинът е неустойчив и щом попадне в тялото ни, стартира да се разпада до субстанции, които съдържат сяра и имат много противен мирис. Такива са диалил дисулфидът, алил метил (ди)сулфидът и алил меркаптанът.

Повечето от тях се метаболизират и обезвреждат в границите на няколко часа, само че алил метил сулфидът се разпада много по-бавно и дълго време се излъчва от тялото ни. Това може да продължи даже ден или два, откакто сме консумирали чесън, изключително в случай че е бил свеж.
 Снимка 419866

Дълготрайният престой на това вещество в тялото ни му разрешава да доближи до потта, урината и белия ни дроб, като ароматизира по присъщия си метод дъха и миризмата на тялото ни. Затова миенето на зъбите им доста слаб резултат и не може да ни отърве от миризмата.

Съществуват разнообразни оферти за това по какъв начин да понижим неприятните аромати от чесъна и лука. Едни от тях биха проработили при едни, само че не и при други, по тази причина може да опитате сами следното: да изпиете чаша пълномаслено прясно мляко след потреблението на чесън, да изпиете чаша зелен чай, да дъвчете магданоз или да хапнете маруля, босилек или спанак. Според някои, водата с лимон също има позитивен резултат в битката с аромата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР